Radeon графиката влиза в мобилните телефони на Samsung

Само седмица след като AMD представи новата си архитектура RDNA на Computex (преди позната от слухове като Navi), компанията разширява амбициите си отвъд компютрите. В понеделник AMD и Samsung обявиха ключово сътрудничество, което цели да интегрира Radeon графиката в мобилните устройства на корейците.

Samsung ще плаща лиценз на AMD, за да използва Radeon RDNA графиката в мобилните си устройства - включително смартфони, но самите чипове ще бъдат произвеждани във фабриките на корейската компания. "Това стратегическо партньорство ще разшири популярността на високопроизводителни Radeon решения и ще ги интегрира в мобилния сегмент, което ще увеличи потребителската база и екосистемата", каза Лиса Су в официално изявление.

Radeon графиката влиза в мобилните телефони на Samsung

И докато пазарният дял на Radeon при персоналните компютри е сравнително малък спрямо конкурентите от Nvidia - само 14,9 процента към месец май 2019-а според проучване в Steam, AMD твърди, че има хардуер в над 400 милиона гейминг устройства - конзоли Xbox и Playstation. Sony от своя страна обяви, че следващата генерация PS - Playstation 5 ще използва именно графичен чип Radeon RDNA.

Какво обаче значи за потребителите това партньорство и използването на AMD графични решения в мобилни телефони? Засега не е особено ясно - компанията даде възможност за кратък преглед на RX 5700 видеокартите по време на Computex, като каза, че те предлагат 25% по-добра производителност за херц и 50% по-добра за ват, спрямо предишната генерация Vega. Как точно подобни цифри ще се трансофрмират в мобилните решения и дали ще могат да конкурират графичните чипове Adreno и Mali, предстои да разберем. Влизането на AMD в този сегмент обаче показва доста голяма увереност, така че - за нас, потребителите, това са добри новини.
още по темата

Samsung ще обяви следващия Galaxy Note на 7 август

Това ще се случи по време на събитието Unpacked, което ще се проведе в Ню Йорк
02.07.2019 / 01:49

E3 2019: AMD разкри детайли за Radeon RX 5700 XT

Графичната карта ще струва 449 долара и няма да се конкурира с най-мощните предложения на Nvidia
11.06.2019 / 12:00

Computex 2019: AMD Navi RX 5700 ще се бори с Nvidia RTX 2070

Очаквано AMD представиха 7-нанометровите графични чипове от фамилията Navi
27.05.2019 / 01:15

Sony показа времената за зареждане на Playstation 5

Десетократният скок в скоростите намеква за използването на SSD носител
21.05.2019 / 11:03
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.