Звук и слушалки – ултимативен гид!

Музиката, както се казва, може да прекоси всички бариери, създадени от човека или природата. От множество доказани изследвания, които показват по-добър растеж на растенията, когато са изложени на музика, през сините китове, които общуват помежду си чрез своите песни, музиката наистина не познава граници. Силата, която музиката има над тялото и съзнанието е очевидна. Подобно на модата, всеки човек има свой уникален вкус за музика. Но как може да се намери леснодостъпен и широкопопулярен начин да се изгубиш в света на собствените си аудио предпочитания, без да безпокош другите? Слушалки, разбира се!

Искате да си купите нови? Искате да разберете как работят? Искате да научите всичките тънкости свързани с механиката, термините и жаргона? На тези и много други теми ще посветим поредица от материали свързани със звука като цяло и всичката специфика около слушалките. Не се притеснявайте, това няма да е дълга и уморителна лекция. Уверяваме ви, че ние първи ще започнем да се прозяваме, ако усетим, че започва да става скучно. Но нека да започваме!

Звук и слушалки – ултимативен гид!


Типове слушалки
Слушалките като цяло са класифицирани в две основни групи: слушалки тип тапички, които се поставят в ухото и слушалки тип хедсет, които обхващат цялата ушна мида. Хората обичат избора, а при слушалките има сякаш безкрайна шведска маса от опции. Размер, дизайн, аудио функции, екстри – има много възможности за избор. Но с кой чифт слушалки усещате звука най-добре и дали ви стоят достатъчно комфортно? Така че, вече имаме в уравнението и комфорт, външен вид, преносимост, изходи, надеждност и разбира се, цената, са само няколко фактора, които трябва да вземем предвид. Но нека погледнем по-подробно различните видове слушалки...

Звук и слушалки – ултимативен гид!


Слушалките тип тапички
Както подсказва името, тези слушалки леко влизат в ухото. През годините еволюираха от такива, които бяха с кръгла форма и плюш, които седяха извън ушния канал, наместо да влизат в него. В момента за класически тапички се смятат слушалките подобни на Apple AirPods. Леки, преносими и с малки драйвери (частта отговорна за възпроизвеждането на звука), разположени в миниатюрен корпус, тапичките са способни да извадят доста качествен звук предвид размера си. С шикозен вид и дизайн, който блокира по-голямата част от външния шум, тапичките са популярни сред хората в движение. Говорим за хора, които искат музиката винаги да бъде тях, когато пътуват, тренират във фитнеса или дори когато плуват. V-MODA Forza Metallo Wireless е добър пример за спортен чифт тапички.

Но нека навлезем в спецификата.

Звук и слушалки – ултимативен гид!


Този тип слушалки се състоят от три основни части – кабел, драйвер и връхче. Повечето са с меки силиконови връхчета, които осигуряват универсално прилягане в ухото. Обикновено драйверите са с размери от 8 мм до 15 мм. Колкото по-голям е драйвера, толкова по-добри ще са ниските (басите), а възпроизвеждането на високите (сопраното) ще е акуратно и без дефекти.

Само до преди 5 години, тапичките не се взимаха насериозно от меломаните, тъй като предвид размера им, не продоставяха особено качествен звук. С постоянния напредък в технологиите, някои модели тапички спокойно надминат редица хедсети. Забележителен пример за великолепни тапички е Audeze iSINE20. В момента тапичките са много популярни и обикновено се предпочитат пред другите типове. Една от причините е, че те предлагат огромна гама от дизайни, цветове и цени. От скромния, но мек звук на 1MORE Piston Fit до флагмана на RHA T20 с отличната си производителност и страхотна шумоизолация - няма недостиг на варианти, когато става въпрос за слушалки тапички.

Звук и слушалки – ултимативен гид!


Хедсети
Хедсет слушалките са осезаемо по-големи спрямо тапичките и използват опората на главата, за да стоят удобно върху ушите. Въз основа на дизайна, те са два вида: On-Ears (на ушите) и Over-Ears (обгръщащи ушите).

On-Ears
Както сами се досещате On-Ears слушалките са с по-малки тапи (или наушници, ако предпочитате) от Over-Ears и седят на ушите без да ги обгръщат. Бидейки с драстично по-голям размер от този на тапичките, това им дава предимство за монтирането на по-големи драйвери. Това води до по-добро възпроизвеждане на звука и предоставя широк спектър за възпроизвеждане на различните аудио честоти. Обикновено On-Ears слушалките имат лента, която лежи върху горната част на главата. Някои модели са с ленти за врата или клипс за ушите, за да седят по-удобно върху ушната мида.

Звук и слушалки – ултимативен гид!


Преносими, с добри звукови характеристики и леки тапи, този вид слушалки са перфектния баланс между тапичките и Over-Ears хедсетите. Някои On-Ears модели са сгъваеми или имат механизъм за сгъване за по-добра преносимост. Що се отнася до блокирането на външния шум, не са от най-добрите, заради уникалния начин, по който лежат върху ушите. За сметка на това компенсират с производителност. V-MODA XS е добър пример за On-Ears слушалки, които са сгъваеми за допълнителна преносимост. Друг пример е Audeze SINE, при който виждаме интегрирането на някои невероятни технологии за силен и кристален звук.

Подобно на тапичките, On-Ears слушалките са с голямо разнообразие от дизайн, цветове и функции.


Звук и слушалки – ултимативен гид!


Over-Ears
Както вече стана ясно, този тип слушалки са с достатъчно големи тапи, които изцяло обгръщат ушите. Това помага за драстично намаляване на смущенията от външни шумове. Предвид размера им, те помещават огромни драйвери, които обикновено варират от 25 мм до 50 мм. Подобни размери водят до отлично възпроизвеждане на звука. Следователно, те могат да бъдат настроени с голяма подробност, за да се постигне желаната производителност. Например, можете да настроите баса или баланса на V-MODA Crossfade 2 Wireless, за да съответстват на предпочитанията ви.

Повечето професионалисти, музиканти и меломани, предпочитат да използват Over-Ears слушалки, както заради комфорта, така и заради аудио качествата им. Благодарение на техния размер и добре подплатени наушници, този тип хедсети могат да бъдат доста удобни, особено подходящи за многочасови сесии на слушане. Beyerdynamic DT 880 Pro и Audio Technica ATH M50x са едни от най-добрите примери за референтни слушалки, които можете да си купите, при това на доста прилични цени. Благодарение на размера си, тези хедсети могат да използват различни видове технологии за драйвера. Динамичните, електростатичните и планарно-магнитни са няколко вида технологии на драйвери, които лесно се интегрират в повечето модели. Audeze Mobius с планарно-магнитни драйвери, са забележителен пример за напредъкa в аудио технологията.

Звук и слушалки – ултимативен гид!


Що се отнася до моделите спрямо наушниците, Over-Ears слушалки са два вида: с отворени гръбчета и затворени гръбчета. Повечето Over-Ears са със затворени гръбчета. Основната идея на този дизайн е да се избегне изтичане на аудиото, произведено от драйвера в слушалката. Това обикновено влияе върху общата производителност. Следователно, както може би сте се досетили, отворените гръбчета позволяват на звука да напусне наушника по предварително калкулиран метод, за да предложи по-естествен звук. HiFiMAN HE560 и Sennheiser HD 800 са добри примери за хедсети с отворени гръбчета на тапичките.

Продължете към част 2!
още по темата

Звук и слушалки – ултимативен гид! (част 5)

Този път темата е технологията за приглушаване на шума, за някои по позната като "Noise Cancellation".
30.11.2019 / 08:50

Samsung Galaxy Buds – по-малко за почти същите пари

Според корейците това трябва да са базови безжични слушалки
31.08.2019 / 04:09

Samsung премахна клипчета, свързани аудио жаковете в своите по-стари смартфони

Сравнително доскоро компанията буквално се подиграваше на Apple за отсъствието на 3,5 мм жак в iPhone
09.08.2019 / 02:45
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.