Dell експериментира с лаптопи и гъвкави дисплеи

Компанията смята, че в близките години подобни устройства няма да се появят масово на пазара
Гъвкавите дисплеи са последният писък в технологичната мода - скоро ще имаме малки телефони, които се разгъват до таблети и таблети, които се разгъват до пълноразмерни лаптопи. След като доста големи компании заявиха намеренията си да участват в разпределянето на тази пазарна ниша, не е учудващо, че Dell също експериментират с подобни устройства.

Франк Азор, който се занимава с по-голямата част от потребителската електроника на компанията, сподели пред Gizmodo в интервю миналата седмица част от предизвикателствата пред проектирането на устройства с гъвкав дисплей. "Експериментираме с това през цялото време", казва Азор. Dell обаче не са готови да покажат дори действащ прототип, подобен на сгъваемия таблет/лаптоп, който Lenovo наскоро показаха. "Технологията, която трябва да подкрепи подобен дизайн, все още не е готова", споделя Азор.

Първият проблем е клавиатурата. Принципно никой не би предпочел виртуалните клавиатури пред истинска механична клавиатура. За да се разработи достатъчно добра софтуерна клавиатура, компаниите трябва да работят много интензивно и продължително на различни нива - софтуер, тестове в реални условия. Това ще отнеме време - до този момент никой не се е опитвал напълно да замени хардуерна клавиатура с виртуален аналог - не и когато говорим за пълноразмерна клавиатура на лаптоп.

Батерията е друг голям проблем - тя трябва да бъде още по-малка и тънка, за да не нарущи ергономията и естетиката на устройството. На практика лаптоп със сгъваем екран би имал два пъти по-голяма консумация и изискване към батерията и наполовина по-малко място за самата батерия.

На трето място идва и самата мощ на чиповете. Според Азор в подобни устройства трябва да се разчита на малки по размер чипове, които са първо - доста по-скъпи и второ - не достатъчно мощни. Когато разполагате с дисплей, който има размер на два конвенционални дисплея, трябва да захраните два пъти повече пиксели. Графичните чипове, необходими за това са доста скъпи и консумират доста енергия, която, както видяхме, е проблем.

Всичко това показва, че ще минат поне още няколко години, преди да имаме наистина практични и функционални устройства с гъвкави екрани - били те смартфони, таблети или лаптопи.
още по темата

Сгъваемите смартфони идват, но не точно сега

Въпреки че в края на миналата година основните производители обещаха още в началото на 2019 г. да пуснат на пазара свои разработки, различни обстоятелства провалиха плановете им
27.05.2019 / 02:35

Сгъваемият Huawei Mate X ще е по-евтин от очакваното

Апаратът ще се появи на пазара в Китай през юни
22.04.2019 / 12:25

Huawei Mate X - предварителен поглед и първи впечатления

На специално организирано събитие PCWorld България успя да постави ръце върху този горещ сгъваем телефон
18.03.2019 / 11:01
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.