Забравете сгъваемите телефони! Lenovo направи сгъваем таблет

Идва ли краят на лаптопите?
Ако следите сайта ни, най-вероятно сте наясно с мнението ни за сгъваемите телефони - скъпи, чупливи и все още далеч от практични. Lenovo обаче имат нещо съвсем различно на ум с новия си прототип ThinkPad X1 - и то може да накара потребителите да забравят за лаптопа завинаги.

Идеята зад ThinkPad X1 е сравнително проста - вземете конвенционален 13,3-инчов таблет/лаптоп, базиран на Windows, и го сгънете на две. Устройството, което се получава има диагонал от край до край около 10 инча и е с дебелина 3 сантиметра - подобно на средно по големина хартиено списание.

Забравете сгъваемите телефони! Lenovo направи сгъваем таблет

Ако се намирате в самолет или влак, можете да отворите Х1 и да четете или браузвате. Lenovo не цитират официално теглото на сгъваемия таблет, но той трябва да е в територията на iPad Pro на Apple - тоест около 800 грама. Разбира се, има поддръжка и на капацитивна писалка, Х1 има Wacom дисплей, върху който можете да пишете, докато гледате видео или презентация.

Ако не сте от хората, които ползват писалки, има и режим, който включва виртуална клавиатура в едната част на дисплея. И докато тя не може да се сравнява с истинска хардуерна клавиатура, е в пъти по-удобна от тази на всеки таблет или смартфон на пазара.

Забравете сгъваемите телефони! Lenovo направи сгъваем таблет

Сигурно все още не сте убедени, че подобно устройство може да замени ултрабуци от рода на Dell XPS 13 или HP Spectre, но има още една функционалност, която може да наклони везните. Когато разгънете напълно Х1 и свържете хардуерна Bluetooth клавиатура, получавате 13,3-инчов, напълно оперативен Windows компютър с резолюция 2К.

За нас по-привлекателната част идва, когато вече не се налага да използвате устройството - можете да го сгънете и да го приберете в по-голям джоб, чантата си или просто да го държите в ръка подобно на книга.

Кой ще си купи ThinkPad X1?

Очевидно е, че Х1 не е предназначен за геймъри или да кажем видео обработка. По-скоро това е бизнес устройство за всички, които искат функционалността на пълноформатна Windows операционна система и същевременно максимална компактност.


Забравете сгъваемите телефони! Lenovo направи сгъваем таблет

Да, 13,3-инчов ултрабук е нещо леко и компактно, но дори най-леките и тънки ултрабуци не могат да се сгънат на две, което е съвсем друго от тежестта измерение на нещата. ThinkPad X1 предлага идва в такъв размер, че всеки, който не желае да носи лаптоп със себе си, ще е моментално привлечен от подобно устройство.

Какво се крие във вътрешността на ThinkPad X1?

Lenovo пазят в тайна хардуера на машината - единствената информация е, че процесорът е от Intel. Това може да означава много неща - от презрените и бавни до безсъзнание Atom, до по-приемливи Core U процесори. Сгъваемият таблет трябва да дебютира официално на пазара през 2020-а година, което дава добри шансове в него да намерят място Lakefiled чипсетите, базирани на Sunny Cove ядра.


Забравете сгъваемите телефони! Lenovo направи сгъваем таблет

Сред известните хардуерни спецификации са 1920х1080 OLED дисплей, произведен от LG, инфрачервена кмера, два USB-C порта и Display Port изход. Капацитетът на батерията и автономната работа също не са известни, но Lenovo се целят в 24 часа с едно зареждане.

Колко здрав е ThinkPad X1?

Ако следите технологичните новини, най-вероятно знаете за епичната история със сгъваемия модел на Samsung - Galaxy Fold. Дефектите и проблемите с екрана на този смартфон карат повечето специалисти да бъдат скептични към всяко устройство, което има гъвкав дисплей. Lenovo смятат да тестват Х1 с два пъти повече цикли от Yoga лаптопите си, така че здравината на пантите не би трябвало да е проблем - колкото до дисплея, това е голямата неизвестна.


Забравете сгъваемите телефони! Lenovo направи сгъваем таблет

още по темата

Кой е най-големият частен самолет в света?

Американската компания Gulfstream ще се опита да вземе лидерската позиция от конкурента си Bombardier Inc.
23.10.2019 / 09:44

Apple готви iPhone с уникален гъвкав стъклен екран

Апаратът може да се появи на бял свят след две години
30.05.2019 / 03:04

Galaxy Fold бе отложен още веднъж, няма да се появи през юни

Като възможност вече се спряга юли
29.05.2019 / 11:31

Dell експериментира с лаптопи и гъвкави дисплеи

Компанията смята, че в близките години подобни устройства няма да се появят масово на пазара
21.05.2019 / 11:50
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.