Alexa предава адресите и телефоните на потребителите на служители на Amazon

Няма свидетелства служители или контрагенти на компанията да злоупотребяват с тази власт, но функцията на бекенда им дава ненужно широк достъп до данните на клиентите
Преди броени седмици стана ясно, че всъщност хора извършват мониторинг на командите на Alexa, което по същество означава, че те шпионират потребителите. И ако това ви се струва притесняващо, трябва да знаете, че то не е единственото. Всъщност се оказва, че служителите на Amazon могат лесно да открият домашния адрес на всеки потребител.

Новината идва от неназовани служители на Amazon, цитирани от Bloomberg News, които коментират тревожната ситуация. "Членовете на екипа, които имат достъп до географските координати на потребителите на Alexa, могат лесно да ги въведат в софтуер за картографиране на трети страни и да намерят жилища", свидетелстват служителите, които не показват лицата си, защото са подписали клауза, забраняваща публичното говорене по темата.

Bloomberg обяснява, че не е имало никакви свидетелства служители или контрагенти на Amazon да злоупотребяват с тази власт и да проследяват потребителите у дома, но тази функция на бекенда им дава "ненужно широк достъп до данните на клиентите".

Amazon не отрича, че нейните служители могат лесно да намират потребители, но се опитват да минимизират мащаба на тези разкрития.

"Достъпът до вътрешни инструменти е силно контролиран и се предоставя само на ограничен брой служители, които ги използват за подобряване на услугата, като обработват изключително малка извадка от взаимодействия", заявяват от Amazon.

Питате се какъв е единственият проблем? Ами Amazon не уточнява какво точно значи "ограничен брой" служители. Според Bloomberg това може да са хиляди.

"Нашите политики строго забраняват достъпа на служителите до клиентски данни и тяхното използване. Имаме политика на нулева толерантност за злоупотреба с нашите системи", коментира още говорителят на компанията.

Според друг служител на Amazon бекендът на компанията показва и телефонните номера на потребителите. От там са категорични, че тази функция е била премахната, но кой знае какво се случва при тази тайнственост и клаузи за поверителност.

Alexa на Amazon определено е един от перфектните продукти на нашата ера. Лесен за използване и удобен, но в същото време кошмар за личното пространство и поверителността.
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.