Samsung усвои производството на 5-нанометрови чипове

Компанията вече строи първата фабрика
Samsung обяви, че е завършила разработката на производствен процес за 5-нанометрови процесори. Такъв към момента не се използва от други компании. Технологията е получила името FinFET EUV, а компанията вече приема заявки за производството на първите микросхеми.

При FinFET EUV за формиране на метализиран слой се използва ултравиолетова литография в екстремно дълбокия ултравиолетов диапазон. Тази технология се използва във вече усвоения от Samsung 7-нанометров процес.

Засега няма точни срокове за произвеждане на първите 5-нанометрови чипове. През втората половина на настоящата година се очаква да бъде завършена първата производствена линия в строящата се в момента фабрика (на снимката горе).

Преминаването към 5-нанометров процес е стремително – производството на 7-нанометерови чипове стартира през есента на миналата година. Това е възможно чрез съхраняване на обратна съвместимост със 7-нанометрови проектни елементи, инструменти за проектиране и контрол на процесите. Този подход е позволил не само бързо разработване на новия процес, но и съкращаване на разходите за усвояването му.

Според компанията преминаването към 5-нанометров процес ще донесе 10% по-висока производителност и 25% по-нисък разход на енергия. Това означава удължен живот на батериите на бъдещите мобилни устройства.

Един от основните конкуренти на Samsung на пазара на процесори е друга корейска компания – TSMC. Тя бе първа в създаването на 7-нанометрова поточна линия, което се случи още през пролетта на миналата година. Първите такива процесори пък бяха Apple A12, предназначени за смартфоните iPhone Xs, Xs Max и XR.

TSMC предполага преминаване към 3-нанометров процес през 2021-2022 г., като вече включва в плановете си и следващия 2-нанометров такъв:


Samsung усвои производството на 5-нанометрови чипове

още по темата

Какво да очакваме от процесора Apple A13

Това със сигурност ще е най-бързия чип за iPhone, но какво още ще предложи?
19.04.2019 / 08:15

Ще доведат ли квантовите точки до еволюционен скок във фотографията?

Технологията може да позволи създаване на компактни терапикселови сензори
25.03.2019 / 01:37

CES 2019: Intel обяви 10-нанометровите чипове Ice Lake

Компанията представи и Lakefield – комбинация от Atom и Core ядра
08.01.2019 / 03:37

AMD представи Radeon RX 590 - първата видеокарта на компанията по 12nm технология

Предложението е насочено към средния клас карти на достъпна цена
15.11.2018 / 04:09

Canalys: AMD може да задмине по производителност Intel през 2019 г.

Компанията ще се избави от статута си на вечен догонващ.
13.09.2018 / 04:44
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.