Playstation 5 - всичко, което знаем до този момент

Част от слуховете и спекулациите около новата конзола на Sony
Изглежда дните на Playstation 4 са преброени - колкото и успешна да беше последната конзола на Sony, идва време за следващата генерация - Playstation 5 ще се появи по-скоро от очакваното с безпрецедентна за конзола графична мощ и тайно оръжие за VR гейминг.

Sony оценява продадените PS4 конзоли на 91,6 милиона до 31-и декември 2018-а година - компанията определено направи удар с последния Playstation и очакванията към PS5 са по-големи от всякога. Информацията за Playstation 5 е строго пазена тайна, но с наближаване на премиерната дата (когато и да е тя), слуховете започват да циркулират в онлайн пространството.


Playstation 5 - всичко, което знаем до този момент

Неотдавна в Twitter се появиха снимки, които предполагаемо показваха PS5 във версия за разработчици, заедно с новия DualShock 5 контролер с вграден дисплей. Междувременно, много анализатори и специалисти вече имат сериозни прогнози за част от функционалностите и характеристиките на новата конзола. Самият президент на Sony Кеничиро Йошида заяви, че времето за иновации е дошло. Обикновено жизненият цикъл на модерните конзоли е между 5 и 6 години, и имайки предвид, че PS4 се появи през есента на 2013-а година, времето за нова генерация определено е настъпило.

Нека видим какво знаем за Playstation 5 до този момент:

Кога ще дойде?


Sony все още не е дала официална дата, на която да очакваме PS5, но има няколко теории за официалния дебют на конзолата. Една от по-консервативните визии на известен анализатор е, че PS5 ще се появи между ноември 2020-а и април 2021-а година. Друг анализатор - Ави Грийнгарт, смята, че Microsoft ще покажат новия Xbox на E3 изложението през юни 2019-а, а Sony няма да закъснеят с PS5.

Въпреки ранното представяне, Microsoft ще започнат да продават новата си конзола едва през пролетта на 2020-а година, все пак изпреварвайки Sony с около 6 месеца, ако считаме ноември 2020-а за най-ранна дата на дебют за Playstation 5.

Цена?

Отново - официална информация за цената няма, но се очаква тя да е поне от порядъка на цената на PS4, когато тази конзола дебютира преди 6 години - 399 долара. Ако се доверим на стратегията на Sony, то с оглед на новите възможности и пазарната ситуация, Playstation 5 ще започне да се продава на цени между 399 и 499 долара, като няколко месеца след официалния дебют, тези цени могат да паднат с около 100 долара.

Нови функционалности?

Две основни нови функционалности на PS5 изплуваха от блатата на слуховете - конзолата ще може да пуска ретро игри и също така ще е силно фокусирана върху виртуалната реалност. Информация за ретро функциите на PS5 идва благодарение на патент в япония, според който новата конзола ще има пълна обратна съвместимост с предишните генерации, давайки възможност на геймърите да играят игри дори за оригиналния Playstation.


Playstation 5 - всичко, което знаем до този момент

Другата голяма новина е, че PS5 ще има чипсет, специално разработен с идеята за виртуална реалност, а също така ново оръжие, което да подкрепи тази идея - за което ще стане дума в следващите редове.

Безжичен PS VR?

Тази информация също се основава на патент, публикуван от Японската патентна организация на 14-и март 2019-а. Според него, новата система за виртуална реалност в PS5 ще има очила, които ще се свързват безчижно с приемник чрез 60GHz връзка.


Playstation 5 - всичко, което знаем до този момент


Хардуерна мощ

Очаква се Playstation 5 да бъде повече от два пъти по-мощна от своя предшествени, според оценки на експерти в индустрията. В момента PS4 Pro може да постига 4,2 терафлопа операции с плаваща запетая, очакванията за PS5 са това число да бъде 10,7. Слуховете твърдят, че Sony и Microsoft целят новата генерация техни конзоли да бъде по-мощна от хардуерния еквивалент на Stadia - гейминг услугата, с която Google смята да направи революция на пазара. Има логика!

Playstation 5 - всичко, което знаем до този момент


Потенциални игри за Playstation 5
  • The Last of Us Part II
  • Ghost of Tsushima
  • Cyberpunk 2077
  • Call of Duty PS5
  • FIFA PS5
  • PES PS5
  • Battlefield PS5
  • Final Fantasy VII remake
Очаква се Sony да се опита да запази традицията да предлага ексклузивни заглавия, които да направят избора на PS5 по-оправдан за геймърите, както и да има фокус върху VR игрите.

още по темата

Sony показа времената за зареждане на Playstation 5

Десетократният скок в скоростите намеква за използването на SSD носител
21.05.2019 / 11:03
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.