Видеочипът AMD Navi 20 може да поддържа трасиране на светлинни лъчи

Картите с него може изпреварят по производителност GeForce RTX 2080 Ti
Според най-разпространените слухове след няколко месеца AMD ще представи нов графичен чип, носещ името Navi. Видеокартите с него се очакват през втората половина на 2019 г., но според досегашните информации те би трябвало да бъдат насочени към бюджетно ориентирания сегмент.

Сега обаче се появяват слухове, че Navi ще се предлага и във вариант, насочен към ентусиастите. Очаква се той да поддържа трасиране на светлинни лъчи (ray tracing), като RTX чиповете на Nvidia и може би дори да бие по производителност GeForce RTX 2080 Ti.

Всъщност, топ сегментът от пазара в момента не е поле за изява на AMD. Настоящите чипове на компанията, Vega 10, се справят чудесно в масовия среден сгемент на пазара, но не могат да достигнат флагманите на Nvidia. Последният видео чип на AMD, Radeon VII (който е базиран на подобрена версия на Vega), успя да се доближи до RTX 2080 картите, но пък разполага със специализирани ядра за трасиране на светлинни лъчи.

Според WCCFTech именно за да могат да оспорят ентусиастки ценови сегмент от AMD работят върху подобряване на GCN (Graphic Core Next) архитектурата, като резултатите се очакват именно в Navi.

Интересно е също да се отбележи още един момент – налице е вероятност AMD да готвят собствен подход по отношение на трасирането на светлинни лъчи. На такива мисли навежда наскоро публикуваното демо на Cryengine, вървящо на Radeon RX Vega 56.
още по темата

AMD ще представи два Navi видеочипа другата седмица?

Според слухове новите видеокарти ще са по-скъпи от очакваното
22.05.2019 / 12:38

Sony разкри първи подробности за PlayStation 5

Конзолата ще получи хардуер от AMD и SSD от ново поколение
17.04.2019 / 04:14

AMD представи официално второто поколение Ryzen PRO и Athlon PRO мобилни CPU

Те са предназначени да осигурят на бизнес потребителите ефективна производителност, сигурност и надеждност
08.04.2019 / 04:15

Ето как изглежда първата видеокарта на Intel (засега)

Очаквахме нещо по-голямо
22.03.2019 / 05:40
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.