На пазара се появиха фалшиви процесори на Intel

Злоумишленици могат да пробутват остарели чипове вместо топ модели на компанията
В интернет магазина Amazon.de бе отчетен случай на продажба на "фалшив" процесор на Intel от семейството Coffee Lake Refresh, представено в края на миналата година. По данни на немското издание c’t негов читател е купил нов процесор Intel Core i5-9600K, но вместо това е получил изкусно премаркиран продукт от 2006 г.

Въпросният потребител е поръчал различни компоненти с цел сглобяване на настолен компютър. При останалите части не са били забелязани несъответствия. Проблемът с процесора е бил установен при опит за монтирането му в сокета на дънната платка – той просто се е оказал несъвместим с нея. Оказало се е, че закупеният компонент всъщност е Pentium 4 631 за сокет LGA 775, докато споменатият Core i5 е за LGA 1151v2.

Интересното е, че продуктът е пристигнал в запечатана опаковка, която не е предизвикала съмнения. На алуминиевата капачка на самия процесор пък е било написано Core i5-9600K.

Pentium 4 и Core i5 са мнгого сходни на външен вид.

Pentium 4 и Core i5 са мнгого сходни на външен вид.


Двата чипа могат да бъдат различени чрез бърз оглед само от хора, които се занимават с компютърна техника. Формата на топлообменниците им е много сходна, като най-забелязващата се разлика, различният брой контакти, става очевидна след разопаковане.

Оригиналните маркировки на Pentium 4 са били механично отстранени от капачката, след което върху нея е било залепено прозрачно фолио с други данни. На снимките може да се види, че е използван друг шрифт, но надали някой би обърнал внимание на нещо подобно при покупка.

От c’t са уведомили Intel за случая, но от там са посъветвали клиентите да купуват нейни продукти от официални търговци. Amazon обаче е точно такава организация.

От онлайн магазина са провели вътрешно разследване, което е показало, че въпросният продукт е върнат от друг купувач. Явно той внимателно е извадил процесора от кутията, без да я поврежда, след което е поставил в нея премаркирания Pentium 4. След това той е доставен на читателя на c’t. Amazon не поясняват дали това единичен случай и дали измамникът е открит.

Засегнатият от измамата клиент е получил оригинален Intel Core i5-9600K, като заедно с него от Amazon, като компенсация, са му изпратили 8-гигабайтов DDR4 модул и ваучър на стойност 50 евро.
още по темата

Intel отваря три лаборатории за тестове на нов клас лаптопи

Проектът Athena има за цел да създаде нов тип тънки преносими комоютри, които да имат най-малко девет часа реална употреба
08.05.2019 / 11:55

Intel представи мобилните си Core чипове от девето поколение

Най-бързият от тях е Core i9-9980HK, той има 8 ядра, 16 нишки и постига впечатляващата скорост от 5GHz с турбо
24.04.2019 / 12:17

И Intel готви платформа за сгъваеми устройства?

Патент на компанията разкрива хибрид между смартфон и компютър
31.01.2019 / 12:04

AMD подготвя серия 7-нанометрови процесори

Ryzen 3000 идва с по-добра производителност и цени от предложенията на Intel
09.01.2019 / 04:08

CES 2019: Intel обяви 10-нанометровите чипове Ice Lake

Компанията представи и Lakefield – комбинация от Atom и Core ядра
08.01.2019 / 03:37
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.