Трябва ли да си купите RTX лаптоп?

Няколко причини за и против екипираните с последните графични чипове на Nvidia лаптопи
След шума, който предизвикаха десктоп картите RTX на Nvidia, беше ред и на лаптопите да се сдобият с технологията. Съвсем скоро след CES изложението в Лас Вегас се появиха и първите екипирани с RTX мобилни компютри. Последва още по оживен дебат относно трасирането на лъчи и необходимостта от подобно решение на този етап - и то в лаптопи. За да помогнем на потребителите да се ориентират в тази джунгла от мнение, ще представим нашите обективни причини да си купите или да не си купите RTX базиран лаптоп.

Причини В ПОЛЗА на RTX лаптопите

Облечете си зелените тениски и пригответе всички RTX демота, които да натриете в носовете на приятелите си. Ако сте фенове на Nvidia и това, което са постигнали с технологията за трасиране на лъчи, ето няколко причини в полза на покупката на RTX базиран лаптоп.

RTX е най-бързият мобилен графичен чип

Една от големите причини в полза на подобна покупка е, че RTX лаптопите са по-бързи от предходната генерация GeForce машини. MSI GS75 Stealth например, който е екипиран с RTX 2080 Max-Q, е определено по-бърз от лаптопите с GTX 1080 Max-Q. GS57 е всъщност по-бърз от лаптопи, които тежат с 50% повече и разчитат на много по-мощни чисто енергийно и топлинно графични чипове.

Трябва ли да си купите RTX лаптоп?

© Daniel Masaoka, IDG


Повечето от тази производителност е базирана на конвенционален гейминг - такъв, който не използва хибдридна технология за трасиране на лъчи. Дори ако RT е бъдещето, ще мине доста време, преди да започнем да играем такива игри. Ако погледнем чистата производителност от 3DMark Time Spy теста, е ясно, че RTX 2080 Max-Q има осезаемо предимство пред всички останали лаптопи.

Трябва ли да си купите RTX лаптоп?

© IDGТънки, леки и в същото време мощни лаптопи

Тънките и леки геймърски лаптопи не са ограничени до RTX чиповете, разбира се, но Nvidia обръща специално внимание на този аспект от устройствата в RTX генерацията. От 40 лаптопа, които поддържат RTX графични чипове, 17 ще използват Max-Q версии, което означава, че ще бъдат леки и компактни. Ако трябва да сравним компактните лаптопи от останалите опции, различни от RTX, то винаги Max-Q ще имат предимство в това отношение.

Трябва ли да си купите RTX лаптоп?

© Adam Patrick Murray, IDGТрасирането на лъчи е бъдещето!

Хибридното трасиране на лъчи е или бъдещето на PC гейминга или неговото проклятие - в зависимост кого питате. Ако погледнете обаче демотата, които Nvidia пусна, не е трудно да бъдете убедени в първото твърдение. При правилно изпълнение, тази технология предлага значителни визуални подобрения, в сравнение с конвенционалния начин на рендване на светлинни ефекти.

Трябва ли да си купите RTX лаптоп?

© Epic


Притежавайки RTX базиран лаптоп, вие ще сте готови за бъдещето, когато тази технология ще се развие напълно. Тогава няма да има необходимост да сменяте лаптопа си, който ще бъде на година-две. Следващата графика, колкото и да е глупава, дава много точна визуализация за това. Тестът е Port Royal на 3D Mark и използва трасиране на лъчи. Всички лаптопи, които нямат RTX карти, получават резултат 0.

Трябва ли да си купите RTX лаптоп?

© IDGRTX лаптопите са изключително тихи

Нещо, което не сме споменавали досега, е колко прилично е поведението на RTX Max-Q базираните лаптопи. И под прилично имаме предвид, че тези лаптопи са толкова тихи, дори когато играете игри, че ще се зачудите дали няма някакъв проблем с охлаждането на графичния чип - MSI GS75 Stealth е типичен пример за това. Не всеки RTX лаптоп ще бъде толкова дискретен, но със сигурност ще можете да намерите модел, който шепне, вместо да крещи по време на интензивен гейминг.

Трябва ли да си купите RTX лаптоп?


Причини ПРОТИВ покупка на RTX лаптоп

До този момент ви дадохме доста легитимни и според нас обективни причини да се сдобиете с нова мобилна машина, базирана на RTX технологията. Съществуват обаче поне толкова причини и на обратния полюс. Нека се гмурнем в басейна от страх, несигурност и съмнение, който ще охлади RTX фантазиите ви.

GTX 10хх латопите са достатъчно мощни и доста по-евтини

Макар разликата между RTX и GTX базираните лаптопи да не е толкова голяма в ценово отношение, колкото е при десктоп машините, тя все пак е значителна. Освен това, повечето добри предложения, промоции и други подобни отстъпки се появяват при GTX моделите - причините за това са много. Понякога разликата между лаптоп с топ хардуер и GTX 1060 и същата конфигурация, но екипирана с RTX 2060 е в такива размери, че с нея можете да си купите още един по-обикновен лаптоп.

Трябва ли да си купите RTX лаптоп?

© Dan Masaoka, IDGGeForce RTX е комерсиален провал

Дори заклетите фенове на Nvidia ще признаят, че има много голяма съпротива пред приемането (и купуването) на RTX генерацията от графични решения. Дори Nvidia официално призна факта в прессъобщение, което гласи: "...продажбите на GPU решения от висок клас, базирани на новата Turing архитектура, са по-ниски от очакваните. Потребителите отлагат решението за купуване на подобна система в очакване на по-ниски цени и повече игри, които да поддържат технологията".

Трябва ли да си купите RTX лаптоп?

© Nvidia


Ако решите да си купите RTX лаптоп, ще има един известен период, и той няма да е къс, в който няма да има за какво да ползвате технологията. Разбира се, това е рискът пред всички фенове на новите и пионерски технологии.

AMD

Процесорите на кръвния враг на Nvidia отбелязаха ренесанс през последните години. Много анализатори очакват компанията да се върне силно и на пазара на графични чипове. Дали това ще се пренесе към геймърските лаптопи и кога, трудно е да се каже. Но с появата на Radeon VII може би ще видим по-силна конкуренция.

Трасирането на лъчи на RTX лаптопите е далеч от желаното

Докато RTX производителността в десктоп машините е доста добра, голяма неизвестна е дали това ще се пресене и при мобилните GPU. Доколкото ни е известно, RTX компонентите при лаптопите са в най-честия случай директна трансплантация от десктоп версиите. Въпросителната идва при консумираната мощност и отдаваната топлина. В повечето случаи производителите свалят тактовата честота, за да се съобразят с гореописаните ограничения.

Трябва ли да си купите RTX лаптоп?

© IDG


За илюстрация събрахме официално публикуваната информация от Nvidia за новите GPU-та. Като можете да видите, има масивна разлика между десктоп и лаптоп RTX версиите. GeForce RTX 2080 може да има бууст честоти до 1800MHz, докато в мобилния вариант тази честота може е в ниските нива на 1100MHz. Всичко това варира между различните модели лаптопи и дизайна на шасито - съответно различното охлабждане и захранване.

Трябва ли да си купите RTX лаптоп?

© IDG


Когато включите трасирането на лъчи в Battlefield V на MSI GS75 Stealth, който е екипиран с RTX 2080 Max-Q, кадрите в секунда падат от 90 на 45, което е огромен удар по производителността. Пускането на Port Royal теста на същия лаптоп подозрително доближава RTX 2080 Max-Q до десктоп картата RTX 2060.

Заключение

Може би след като сте прочели този материал отново нямате ясен отговор на въпроса дали да си купите RTX лаптоп, но поне знаете всички плюсове и минуси от подобно решение. Ако искате да разберете най-доброто решение, очаквайте скоро нашето видео, в което ще изградим от нулата система, която ще позволи 1080p гейминг на максимални графични настройки и няма да ви остави без един бъбрек.
още по темата

Shadow of the Tomb Rider най-после получи поддръжка на RTX

По-добре късно отколкото никога
20.03.2019 / 02:46

Asus RoG Scar II GL704G – мобилните RTX карти са още твърде зелени

Съветваме ви да изберете GTX опция, поне засега
12.03.2019 / 01:32

Видео: MSI GS75 Stealth - тънък и лек 17-инчов лаптоп

Може ли един лаптоп да е едновременно геймърски, тънък и лек?
25.01.2019 / 02:45

Видео: Новият геймърски лаптоп на Dell - Alienware Area 51M

Машината, която ще замени десктоп PC-то, но на каква цена?
18.01.2019 / 12:49

Трябва ли ви наистина таблет?

Накратко - не, освен в редки и специфични случаи
27.11.2018 / 04:33
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.