USB4 стандартът обещава Thunderbolt 3 скорости и по-малко объркани потребители

От чисто технологична гледна точка USB4 е стъпка напред и добра новина за потребителите
Пресавяме ви USB4 - стандартът, който обещава да опрости USB номенклатурата, а също така да интегрира в себе си широката честотна лента и бързите скорости на Thunderbolt 3. Само седмица след като бе представена брандинг схемата на USB3.2 - доста объркваща за потребителите - USB4 ще се опита да реши и тези проблеми.

И макар все още да нямаме отговори на всички въпроси, може да мислим за USB4 като за комбинация от USB, Thunderbolt 3 и удобния накрайник USB-C.

Край на объркването?

Ако имате каквато и да е периферия, свързана с компютъра си, има огромен шанс това да става чрез USB кабел. През повече от 20-те си години съществуване, този стандарт продължи да добавя различни обозначения за различните скорости - USB 2.0, 3.0 и 3.1 - а обратната съвместимост с по-ниските версии оставаше. USB-C портът от своя страна беше създаден за по-голямо удобство и новият USB4 стандарт ще използва точно този конектор. Скоростите, които USB4 ще постига, ще са до 40Gbps - два пъти по-бързи от USB 3.2.

USB4 стандартът обещава Thunderbolt 3 скорости и по-малко объркани потребители

Едва ли ще видим скоро USB4 в потребителска електроника - USB 3.2 беше обявен през 2017-а година и едва в средата на тази година (2019-а) ще започне да се появява в различни устройства. USB4 спецификацията все още дори не е публикувана официално като стандарт - това трябва да се случи до края на лятото. На практика това означава, че USB4 джаджи ще видим в края на 2020-а година или по-късно.

Какво означава това за потребителите?

От чисто технологична гледна точка USB4 е стъпка напред и добра новина за потребителите - този стандарт трябва да премахне различните конектори, портове и спецификации и да ги обедини в единен бърз вариант, който да е лесноразбираем за потребителите. Времето на представяне на идеята също е малко подозрително, с оглед на дискусията и противоречията около USB 3.2.

Въпроси за USB4, на които още няма отговор

От гледна точка на Intel - които са създатели на Thunderbolt стандарта - има логика той да бъде наложен дори повече. Още от създаването си през 2015-а компанията не криеше идеята това да стане единствения кабел, който да изпълнява максимално много функции. Thunderbolt бавно набира сила и вече го виждаме не само в ултрабуци от най-висок клас и в продукти на Apple.

USB4 стандартът обещава Thunderbolt 3 скорости и по-малко объркани потребители

Неясната точка около USB4 е дали всички характеристики на Thunderbolt 3 ще бъдат запазени в новия страндарт. Свързване на двойка 4К монитори на 60Hz е част от схемата - "множество протоколи за данни и дисплеи" - така се описват възможностите на USB4.

Междувременно Intel обяви на CES в Лас Вегас през януари, че смята да вгради поддръжка за Thunderbolt 3 в Ice Lake процесорите си до края на 2019-а година. Ryzen базираните системи също ще могат теоретично да се възползват от USB4, но с помощта на допълнителни чипове. Нямаме информация също дали мощността на USB ще бъде вдигната над сегашната граница от 100W, както и дължината на самите кабели, нито пък дали ще има цветово кодиране от някакъв тип, не на последно място и ориентировъчните цени на технологията не са известни. Ако трябва да обобщим - USB стандартите са доста объркани в момента, но от 2020-а година всичко трябва да стане по-просто и по-бързо.
още по темата

AOC с нови професионални монитори за работното място

Производителят на дисплеи предлага редица нови решения за оптимизация на работното пространство и по-добро потребителско изживяване
28.05.2019 / 02:03

Как да свържем компютър с телевизор?

Има няколко начина, но те до голяма степен зависят от това дали ще възпроизвеждате HD видео или игри
25.01.2019 / 03:23
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.