Стандартът USB 3.2 е технически готов от поне две години, но едва сега той започва да се появява масово в десктоп компютрите. USB-IF регулаторният орган разкри, че контролери, поддържащи стандарта 3.2, ще започнат да се появяват в края на 2019-а година. Това на практика означава, че до края на годината ще започнем да виждаме все повече десктоп PC-та, оборудвани с въпросния порт. Скоро потребителите ще могат да разполагат с 20Gbps скорости в машините си и то през доста стандартен и разпространен порт.

Преди да се ентусиазирате прекалено, трябва да кажем, че дори портовете да се появят в следващите дънни платки, които производителите ще изкарат на пазара, ще мине определено време преди да има периферия, която да се възползва от тези скорости. Най-вероятно едва в средата на 2020-а ще имаме инфраструктура от поддръжка плюс достатъчно устройства, за да може този стандарт да покаже напълно способностите си.

Въпреки това, новините са значими и показват стъпка напред. Макар че потребителите могат да постигнат 40Gbps с порта Thunderbolt 3, той все още е екзотична и доста скъпа технология. Рядко можете да видите повече от един такъв порт и то в лаптопи от най-висок клас. USB 3.2 може да промени това и да направи високите скорости на трансфер нещо, достъпно за масовите устройства и все повече потребители респективно. Кой не би се зарадвал на външно SSD със скорости на трансфер, близки до тези на NVMe PCIe вариантите?