Електроника може да бъде захранвана с Wi-Fi сигнал

Засега не става дума за смартфони, но по-малки устройства могат да бъдат захранвани "по въздуха"
Система, позволяваща безжично зареждане на електронни устройства с използване на W-Fi сигнала, разработиха учени от Масачузетския технологичен институт и Мадридския университет.

Струва си да се припомни, че радиосигналите, предавани чре Wi-Fi, представляват електромагнитни вълни, които се модулират в съответствие на един или друг протокол. С други думи те носят енергия. Добиването на енергия от електромагнитна индукция не е нещо ново. За първи път обаче по такъв начин се добива енергия, която може да бъде използвана на практика.

За целта учените са конструирали антена от молибденов дисулфид. Засега тя не е особено ефективна, успявайки да превърне в електричество едва 30% от електромагнитните вълни. Имайки предвид малката мощност на Wi-Fi (един домашен рутер е около 100-200mW в зависимост от честотата), получаваната енергия не е много. Тя обаче е достатъчна за захранване на датчици, използвани в медицината.

Засега не е ясно дали разработената система ще намери практическо приложение. Според учените разработката може да помогне за създаване на умни устройства, които могат лесно и евтино да бъдат вграждани във вече съществуващи сгради и инфраструктура.
още по темата

Как да не се излагаме на риск, когато ползваме публична WI-Fi мрежа

Сведете до минимум възможността за кражба на лични данни
18.01.2019 / 08:28

Сензори без батерии събират енергия от радио честотите

Wiliot може да постави свързани тагове върху дрехи и хранителни продукти
17.01.2019 / 10:38

Съвети за безопасна домашна Wi-Fi мрежа

С домашния рутер започва нашата информационна сигурност
26.11.2018 / 04:32
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.