Samsung представи първия по рода си 15.6-инчов 4K OLED дисплей

Първите лаптопи с новите панели се очаква да бъдат Dell XPS 15, Alienware m15 и G 15, и Spectre x360 OLED на HP
Дълго време очаквахме с нетърпение OLED дисплеите да стигнат и до лаптопите и това най-накрая се случи по време на CES 2019 с модели от HP и Dell. Сега обаче става ясно и един от възможните източници за технологията, след като Samsung представи продукт, който определя като "първия по рода си 15.6-инчов 4K OLED дисплей". Според маркетинговия директор на Samsung Display Йун Джае-нам "екраните ще предлагат HDR, отлична цветово възпроизвеждане и висока видимост на открито".

При тази технология всеки пиксел има своя собствена "светлина", а когато са изключени, получавате истинско черно, което е в основата и на уникалните контрасти. От Samsung изтъкват, че панелите отговарят на спецификацията DisplayHDR True Black на VESA (Video Electronics Standards Association).

OLED панелите имат по-голяма точност на цветовете, отколкото LCD, и могат лесно да обработват HDR. Нивата на яркост достигат 600 нита, което е достатъчно, за да отговори на взискателната сертификация DisplayHDR 600, а дисплеят покрива 100% от гамата DCI-P3 с 34 милиона цвята. Също така е по-тънък, по-лек и използва по-малко енергия в сравнение с LCD, казват от Samsung.

Разбира се, OLED технологията страда и от някои проблеми, свързани с общата продължителност на живот, например.

Samsung ще започне производството на панелите в средата на февруари тази година, но компанията все още не конкретизира кои производители на лаптопи ще ги използват. Вече в ясно, че първите 4K OLED екрани ще се появят на Dell XPS 15, Alienware m15 и G 15 през март, а HP ще пусне Spectre x360 OLED 2-в-1 лаптоп през юли.
още по темата

Samsung пуска на пазара първите чипове с 1TB място за съхранение

Очакваме новият модел на eUFS да играе решаваща роля за постигането на по-добро потребителско изживяване, подобно на това при лаптопите, обявиха от компанията
30.01.2019 / 02:40

Samsung Galaxy S10 може би ще има портфейл за криптовалута

Отново изтече информация за новия модел
24.01.2019 / 10:18

Xiaomi показа своя първи сгъваем смартфон

Компанията публикува видео с прототип на устройство с две сгъвки
23.01.2019 / 11:16

Samsung представи ултра-тънък сензор за камери

Компонентът е разработен с оглед да бъде монтиран под дисплеи на мобилни устройства
23.01.2019 / 08:29
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.