ASUS сменя директора си и се преориентира към геймърските смартфони

Поделението на смартфони на компанията търпи загуби
Тайванската компания ASUS възнамерява да проведе реорганизация на своето управление, а също така да реформира поделението си за смартфони, съобщава DigiTimes. Нейният главен изпълнителен директор, Джери Шен (горе), ще напусне поста, както и компанията изобщо от 1 януари 2019 г.

След това ASUS възнамерqва да премине към модел на управление с двама директори. Това ще бъдат Си-Юан Сю, управляващ поделението за компютри, и Самсон Ху, ръководител на отдела за обслужване на клиенти.

Самият Шен пък ще поеме управлението на нова компания, която ще работи в сферата на изкуствения интелект и Интернет на нещата. 30% от нейното финансиране ще идва от ASUS.

Джери Шен прекара ASUS около 25 години, като пое управлението през 2008-ма. Той бе ръководител на проекта Eee PC от 2006 г., който стартира бума на ултрапортативните бюджетни лаптопи (т.нар. нетбуци). След като зае поста на главен изпълнителен директор той раздели компанията на три части – настоящата ASUS, Pegatron (производител на електроника) и Unihan (производител на други продукти).

Не е изключено, че напускането на Шен е следствие на факта, че компанията все още не е открила своето място на пазара на смартфони. В края на 2018 г. тя възнамерява да отчете като загуба около 202 млн. долара, по-голямата част от които са именно загуби на въпросното поделение, както разходи за разходи за реорганизации и др.

Въпреки че четвъртото тримесечие е на загуба за компанията, от там все пак отчитат доходна 2018 г. Въпреки това обаче печалбите ѝ са най-ниските от споменатото разделяне, финализирано през 2010 г.

От ASUS подчертават, че загуби търпи само поделението за смартфони. Всички останали части на компанията са на печалба. При това в някои от тях нещата се развиват много позитивно. Например продажбите на геймърски ноутбуци бележи около 20% ръст. От производителя очакват да се завърнат към обичайния общ ръст в средата на 2019 г.

Очаквано, ASUS възнамерява да реформира отдела си за мобилни устройства, който вече ще се фокусира върху геймърите и "напредналите потребители". При първите нещата са ясни – за тях ще се предлагат модели като ROG Phone. За останалите пък вероятно ще се предлагат скъпи и функционални устройства. Последното не би било учудващо, тъй като маржът на печалбите в горния сегмент е значително по-висок спрямо този при бюджетните модели.

Не на последно двамата нови изпълнителни директори трябва да създадат поделението за изкуствен интелект и Интернет на нещата, чието управление ще бъде поето от Джери Шен. За целта ASUS възнамерява да похарчи около 325 млн. долара.
още по темата

Asus RoG Scar II GL704G – мобилните RTX карти са още твърде зелени

Съветваме ви да изберете GTX опция, поне засега
12.03.2019 / 01:32

AI на DeepMind победи професионални геймъри на StarCraft II

След 10 поредни загуби, професионалистите все пак успяват да спечелят срещу изкуствения интелект
25.01.2019 / 01:37

ASUS ZenBook Pro 15 – лаптопът с екран в тъчпада

Модерно устройство за професионалисти
11.11.2018 / 10:42

ASUS готви смартфон с най-странния прорез в екрана до момента

Той няма да е разположен по средата, а вдясно
07.11.2018 / 01:04
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.