Видеокартите на Intel ще носят марката "Xe"

След 20-годишно отсъствие компанията се завръща на този пазар
В момента под словосъчетанието "графика на Intel" човек разбира компонент, вграден в някой от процесорите не компанията. Скоро обаче това ще се промени – Intel се завръща на пазара на дискретните видеоускорители.

От там възнамеряват да предлагат както потребителски, така и професионални решения, както и платки за центрове за обработка на данни. Компанията вече е регистрирала търговска марка, под която ще се произвеждат тези продукти – "Intel Xe". Представянето ѝ се състоя на 13 декември, като ден преди това бе представено и ново поколение интегрирани решения – Gen11, които се очакват догодина в процесорите Ice Lake. Т.е. производителят не възнамерява да се отказва от тези продукти.

За момента NVIDIA и AMD няма защо да се безпокоят – те имат време да се подготвят за конкурентните решения на Intel, които се очакват през 2020 г.

От компанията са си поставили такъв щедър срок, за да се подготвят максимално добре за този натоварен сегмент. През идната над една година те ще имат време да отработят проблемния 10-нанометров производствен процес. Intel вече няколко пъти обещаваха да започнат масово производство на чипове по тази технология, но плановете бяха отлагани поради технически трудности.

Очаква се преминаването към 10 нанометра да се случи в средата на 2019 г. За сравнение догодина AMD предвижда да започне производство на 7-нанометрови чипове на базата на архитектурата Zen 2. NVIDIA също гледат в тази насока.

В основата на видеокартите Intel Xe стои архитектура със същото име, която от компанията (разбираемо) полагат усилия тя да остане тайна. Според нейни представители като основни пазарни сегменти се разглеждат професионалната сфера и центровете за данни. Подчертава се обаче, че няма да бъдат пропуснати и геймърите.

Видеокарта с Intel i740 за AGP интерфейс.©Konstantin Lanzet, Wikimedia Commons

Видеокарта с Intel i740 за AGP интерфейс.©Konstantin Lanzet, Wikimedia Commons


Не трябва да забравяме, че Intel съвсем не са новаци в сферата на графиката. Преди години производителят съвсем успешно се конкурираше с ATI (купена от AMD през 2006 г.), 3dfx (придобита от NVIDIA заради интелектуалната собственост), както и NVIDIA (която продължава да е лидер на този пазар).

Първата дискретна видеокарта на Intel, i740, видя бял свят през 1998 г. Тя се предлагаше във версии за актуалните тогава PCI и AGP интерфейси, поддържаше 16-битов цвят и се доставяше с 4 или 8 MB памет. Поддържаха се всички функции на DirectX 5.0 и OpenGL 1.1. Максималната резолюция бе 1600 на 1200 пиксела, а скоростта на опресняване – до 160 Hz. Чипът на картата се произвеждаше по 350-нанометрова технология.
още по темата

Ето как изглежда първата видеокарта на Intel (засега)

Очаквахме нещо по-голямо
22.03.2019 / 05:40

CES 2019: AMD представи първата 7-нанометрова видеокарта

Radeon VII идва в началото на февруари на цена $699
10.01.2019 / 11:50

CES 2019: Intel обяви 10-нанометровите чипове Ice Lake

Компанията представи и Lakefield – комбинация от Atom и Core ядра
08.01.2019 / 03:37

Нови чипове на AMD идват с 25% повече производителност

Изтече информация за Ryzen 3000 мобилни процесори
17.12.2018 / 01:07
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.