Seagate създаде рекорден 16TB диск с нова технология

По време на работа плочите на устройството се нагряват до 500 градуса
Seagate обяви, че е създала твърд диск с рекорден (засега) обем от 16 терабайта. Става въпрос за стандартно 3,5-инчово устройство, което се свързва чрез стандарта SATA III. Обемът му е постигнат чрез използването на технология, наречена Термо-асистиран магнитен запис (Heat-Assisted Magnetic Recording – HAMR). Тя позволява увеличаване на плътността на записа на магнитните плочи.

Новият продукт на Seagate е част от серията Exos и е предназначен за центрове за данни. Новите устройства могат да се използват във вече съществуващи инсталации, без да са необходими архитектурни промени.

Компанията работи върху HAMR над десетилетие – за първи път за нея се чу през 2007 г. Технологията представлява радикално нов начин за увеличаване плътността на записа. До създаването ѝ производителите увеличаваха броя на плочите или намаляваха размера на магнитните пътеки и глави. В този случай обаче е налице по-бързо размагнетизиране, като за решаване на проблема може да се използват пластини от специални материали с по-висока сила на задържане на заряда. Това обаче води до предизвикателства при създаването на компактни и мощни глави.

При първия метод е налице ограничение, свързано с физическите размери на твърдите дискове, а техническите трудности свързани с прилагането на втория водят след себе си увеличаване на себестойността на крайните продукти.

Ключовият момент при HAMR е локалното нагряване на повърхността плочата, където се записва информация, до около 500 градуса чрез лазер. Топлината позволява на главата да намагнезитира съответната област чрез по-слабо магнитно поле. След охлаждане плочата възвръща първоначалните си свойства.

Новите Exos устройства вече са преминали тестове в центове за данни и предстои да бъдат пуснати в серийно производство. Очаква се те да се появят на пазара през 2019 г. От Seagate не поясняват кога точно през годината ще се случи това.

От компанията обаче обещават още през 2020 г. да предложат и 20-терабайтови устройства, а през 2021-ва – 36TB. През 2026 г. пък от там очават да са готови и със 100TB твърд диск.
още по темата

Seagate Iron Wolf 4TB NAS – диск, който няма да ви "подхлъзне"

IronWolf е подходящ не само за NAS устройства – той може да послужи и като добър партньор на SSD в декстоп компютър
12.12.2018 / 12:31

Seagate BarraCuda – модерна класика

Обикновените HDD-та все още са победители при един от най-важните показатели.
11.09.2018 / 05:27

Seagate FireCuda SSHD – хибрид във време на промени

Малка инвестиция може да ви донесе големи резултати, ако имате нужда от солидни обеми и бързина на добра цена
30.08.2018 / 01:41

Намериха начин за значително увеличаване капацитета на твърдите дискове

Вакуумирането на устройствата носи редица предимства.
21.08.2018 / 04:55

Сравнителен тест на четири външни HDD от Seagate

Ще разгледаме 2 преносими и 2 външни HDD носителя на Seagate, както и някои от техните специфични функции и удобства
31.10.2017 / 12:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.