Qualcomm държи под секрет повечето данни за следващия си флагмански чипсет - Snapdragon 855, но компанията сподели доста за новата технология за вграждане на сензор за пръстови отпечатъци под екрана. И докато това надали е най-вълнуващата новина от специализираното събитие на Qualcomm в Мауи, тя може да има наистина сериозен ефект върху това как ще изглеждат телефоните през следващите години. Технологията може да се появи в потребителски устройства още през следващата година.

Технологията за вграждането на биометрия под екрана вече не е нова - китайците от Vivo първи вградиха сензор за пръстови отпечатъци в дисплея, а Huawei не закъсняха с Mate 20 Pro. OnePlus пък бяха първите, които предоставиха подобна технология в САЩ в новия OnePlus 6T.

За разлика от гореизброените производители обаче, Qualcomm разчита на малко по-различен подход при реализацията на тази идея. Вместо да запази 2D изображение на пръста на потребителя, поставен върху екрана, ултразвуковият сензор на компанията създава триизмерен модел на отпечатъка. Този метод решава и проблема със зацапването на екрана, което пречи на останалите сензори, разчитащи на светлина.

Друго предимство на този вид сензор е неговата прецизност - създаденият 3D модел включва детайли като пори и други особености на кожата, което го прави много по-сигурен. Предстои да видим и колко бързо ще бъде решението на Qualcomm, защото засега вградените в екрана сензори са доста бавни, в сравнение с конвенционалните решения, които действат в рамките на милисекунди.