За слепите хора ориентирането е сериозен проблем, особено на ново място. В бъдеще този проблем може да бъде решен, благодарение на новоразработена технология за добавена реалност (AR). Учени от Калифорнийския технологичен институт са използвали AR очилата HoloLens, за да създадат Когнитивен асистент (Cognitive Augmented Reality Assistant (CARA)), който кара предметите да "говорят". CARA разчита на изкуствен интелект, за да идентифицира обектите наоколо и след това изговаря наименованията им. Колкото по-близо е обектът, толкова по-висок е гласът, който го назовава.

Разбира се, постоянните гласове, които крещят "стол!, маса!" и така нататък, могат да станат дразнещи и объркващи много бързо. Ето защо учените са разработили три различни режима на работа. Най-интуитивната опция се нарича spotlight и изговаря имената на обектите, само когато потребителят е насочил очилата към тях. Има режим на сканиране, който изговаря веднъж всички обекти в стаята, а третият целеви режим, помага на потрбителите да навигират до специфичен обект.

Технологията е в доста ранен стадий и съвсем не е достъпна, особено когато изисква скъп хардуер. Първите лабораторни тестове са доста обещаващи - учените са провели клинични изпитания със слепи доброволци, които са се ориентирали в сграда на института с помощта на системата CARA. Дългосрочната цел е да бъде подобрен софтуера и евентуално да бъде пригоден и към по-достъпни AR очила.