Доскоро покупката на терабайт SSD означаваше раздяла със суми от порядъка на 1000 лева, за да може да не се прави компромис с капацитета в замяна на скоростта. Разбира се, конвенционалните HDD носители все още предлагат по-добра цена на гигабайт, но разликата вече значително се сви - благодарение на последното предложение от Samsung -860 QVO - терабайтови SSD за масите.

Серята от 2,5-инчови SATA дискове използва 4-битова технология на клетките и V-NAND (3D вертикално разположени клетки), за да осигури капацитети и цени, които доскоро изглеждаха невъзможни. Моделите включват 1TB за 150$, 2TB за 300 и сериозните 4TB, които ще струват 600 долара. Подобни капацитети вече правят SSD паметта напълно годна да замени HDD, вместо да бъде използвана единствено за операционната система.

Преди да се засилите да си купувате евтините SSD терабайти обаче трябва да знаете, че скоростите не са нещо супер впечатляващо, което е напълно очаквано за SATA SSD от този клас. Говорим за скорост на четене/запис от 550/520 MB/s респективно. Въпреки това, на обявените цени подобни дискове са много по-достъпни и отлично решение за всички потребители, освен може би хардкор геймърите. Очаква се също така след известно време цените на 860 QVO серията да паднат още - което ще упражни сериозен натиск върху конкуренцията и същевременно ще бъде добре за потребителите. Дисковете ще бъдат налични от 16-и декември.