Трябва ли ви наистина таблет?

Накратко - не, освен в редки и специфични случаи
И преди сме си говорили за таблетите, лаптопите, смартфоните и нуждата от всяко едно от тези устройства. Сякаш обаче с развитието на технологиите, таблетите понесоха най-голям удар по реномето си и статистиката за продажби и употреба на тези устройства потвърждава това. Няма да ви заливам със суха информация, ще се опитам обективно да отговоря на въпроса "Нужен ли ви е таблет?".

Дефиниция

Преди да започнем, трябва да разясним какво точно е "таблет". Някои лаптопи имат възможност да се сгъват и да изглеждат като таблети, а много имат чувствителни на допир екрани. Има дори някои модели, чиито екрани могат напълно да се откачат от шасито и да действат като самостоятелни устройства. В този материал няма да говорим за тях - ще се съсредоточим върху Android устройствата, които целят да запълнят празнината между лаптопа ви и мобилния телефон.


Трябва ли ви наистина таблет?

Аргументи в полза на таблетите

Евтини са

Вече може да имате качествен мобилен телефон и мощен лаптоп, но някои доста добри таблети са толкова евтини, че потребителите не могат да устоят на изкушението да имат още един клас джаджа. Повечето мобилни оператори също предлагат изключително преференциални условия за закупуването на таблет - някои дори подаряват такива в определени случаи. Имайки предвид казаното по-горе, можете да си намерите хубав таблет за 300 и по-малко лева. Нещо, което не може да бъде казано за смартфоните, а още повече за лаптопите.

Имате деца

Шестгодишният звяр вкъщи притежава два таблета - и двата от различни промоции на мобилни оператори и те доскоро бяха най-използваните от него "играчки" (преди да ги прибера, за да послужат като мотиватор в наближаващия училищен период). Друг голям плюс да имате детски таблет е, че няма да ви се налага да давате смартфона си на детето, за да поиграе малко и да похарчи 300 лева за риби в една определена игра (истински случай, за съжаление).

Трябва ли ви наистина таблет?

Големият екран позволява на малчуганите да се справят по-лесно с интерфейса - техните движения и координация все още не са напълно развити. В някои училища дори вече има програми, които включват таблетите в образователния процес.

Таблетите могат да се окажат бъдещето

Добре, знам че това звучи малко противоречиво, особено с оглед на всичко написано до този момент, но останете с мен още малко. Въпреки че хората все още купуват повече смартфони и лаптопи, отколкото таблети, производителите влагат големи усилия и средства да променят това. А както знаем от опит (вижте смартфоните - които навремето бяха в същата ситуация), с достатъчно инвестиция всичко се постига.

Причини да не си купите таблет

Смартфоните стават все по-големи

Навремето определението за таблет включваше 6- и 7-инчови устройства, а днес този размер на екрана е напълно достъпен за смартфон нишата. Виждате какво имам предвид с това. Скоро технологиите ще позволяват наистина безрамкови телефони, което допълнително ще увеличи размера на екраните. Когато това стане, покупката на отделно устройство, наречено таблет, ще се обезсмисли. Самата граница вече няма да съществува, най-вероятно.

Трябва ли ви наистина таблет?

Приложенията за таблети са на втори план

Докато разработчиците са силно съсредоточени и заети да създават все по-интересни и функционални приложения за телефони, това не е случаят при таблетите. Приложения се създават предимно и първо за по-малките дисплеи и хардуера на смартфоните, а таблетите остават на втори план. Това важи и за самата операционна система - много от таблетите са закотвени към по-стари версии на Android без надежда за обновление.

Заключение

Ако трябва да събера в няколко изречения това, което по-горе написах, то ще изглежда по следния начин. Към този момент таблетите не могат да предложат кой знае какво, сравнени с лаптопите и смартфоните, така че техните приложения са доста ограничени. Ако разполагате с добър смартфон и/или лаптоп, то покупката на допълнително устройство в лицето на таблет не е никак оправдана. Разбира се, времето може да промени това, както неведнъж е ставало в технологичния свят.
още по темата

Трябва ли да си купите RTX лаптоп?

Няколко причини за и против екипираните с последните графични чипове на Nvidia лаптопи
08.03.2019 / 11:00

Възстановяване на фабричните настройки на Amazon Kindle

Кратко ръководство за ресет, рестарт и хард-ресет на популярния електронен четец
28.11.2018 / 01:16

Editorial: Съвети при избор на смартфон

Детайлно ръководство за ориентация в технологичната джунгла
26.10.2018 / 11:50
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.