iPad Pro vs Surface Pro 6 – кой е по-добрият заместител на лаптопа?

След като Apple обявиха третата генерация iPad Pro, битката за най-добрата алтернатива на класическият лаптоп продължава
След като Apple обявиха третата генерация iPad Pro, битката за най-добрата алтернатива на класическият лаптоп продължава. Само няколко седмици по-рано Microsoft пуснаха на пазара Surface Pro 6 и сега двата лидера ще се борят за вниманието и парите ви.


iPad Pro vs Surface Pro 6 – кой е по-добрият заместител на лаптопа?


Разбира се, на пазара има и по-достъпни варианти, като Acer Spin 1, Asus Transformer Mini, Lenovo IdeaPad и Acer Switch 3, но настоящите модели iPad Pro и Surface Pro са каймакът на този тип устройства. За професионалисти, артисти и ентусиасти, това са двата основни избора, когато работата трябва да се свърши бързо и качествено.
С това предвид, можем да посочим колкото прилики, толкова и разлики, и в крайна сметка да решите, че нито едно от двете устройства не може да замести лаптопа. За начало, Surface Pro 6 идва само в един размер, 12.3 инча (за по-миниатюрна алтернатива, можете да се насочите към Surface Go), докато новият iPad Pro може да бъде закупен в 11 инча (при стартова цена от 800 долара) и 12.9 инча (при стартова цена от 1000 долара).


iPad Pro vs Surface Pro 6 – кой е по-добрият заместител на лаптопа?


Двата различни размера на iPad носят различни резолюции на техните Liquid Retina екрани; 11-инчовият модел е с 2388 х 1668 резолюция, докато 12.9-инчовата версия е с 2732 х 2048. Surface Pro 6 (със стартова цена от 900 долара) е със съотношение на екрана 3:2 и там резолюцията е 2736 х 1824. Поглеждайки към плътността на пикселите, Surface Pro има съвсем малка преднина с 267ppi (pixels per inch), докато iPad е с 264ppi и при двата размера.


iPad Pro vs Surface Pro 6 – кой е по-добрият заместител на лаптопа?


Оттук насетне, всеки от таблетите може да се конфигурира в различно направление. Като типично Windows-базирано устройство, Surface Pro предлага повече опции, но с някои уговорки. Surface Pro 6 дава възможност за избор на процесор и памет в допълнение към сториджа, което е чудесно когато трябва да прецените за какво точно ще го използвате. Но с повечето опции идва недостатъка, че не могат да се комбинират всичките взаимно, с което може да се получи, че желаните CPU и памет не са достъпни в цвета, който сте си харесали.
iPad Pro покрива по-широк диапазон от сторидж варианти (от 64GB SSD до 1TB SSD), докато при Surface Pro 6 вариантите започват от 128GB SSD до 1TB SSD. Освен това, когато избирате iPad можете да комбинирате всяка сторидж опция с всеки цвят, който пожелаете. Като бонус, при iPad имате варианта да закупите устройството с клетъчна услуга (4G или да е само Wi-Fi) – нещо което Surface Pro 6 не предлага.


iPad Pro vs Surface Pro 6 – кой е по-добрият заместител на лаптопа?


Ако трябва да ги сравняваме по размери, нещата стават малко объркани – да, iPad Pro е по-тънък и лек (дебелина от 5.8мм и тегло от 635гр за 12.9-инчовия модел с 4G, т.е. най-големият и тежък вариант) спрямо Surface Pro 6 (с дебелина от 8.38мм и тегло от 771гр), но Surface-а идва с вградена стойка. Тъй като и на двата таблета клавиатурите се продават отделно, можете поне да застопорите Surface-а без допълнителна помощ, което не е случая при iPad-a.


iPad Pro vs Surface Pro 6 – кой е по-добрият заместител на лаптопа?


Това автоматично прави Microsoft-ското устройство по-подобно на лаптоп. Но за съжаление клавиатурата се продава отделно, което е доста фрустриращ момент, при положение, че при всяка презентация и видео на Surface от страна на редмъндци, се прави в комбинация с клавиатура, т.е. самите Microsoft промотират устройството повече като лаптоп, отколкото като таблет.


iPad Pro vs Surface Pro 6 – кой е по-добрият заместител на лаптопа?


Затова и чисто психологически Surface Type Cover се преглъща по-трудно с цена от 130 долара, отколкото 180-те за Smart Keyboard Folio (към 11-инчовия iPad Pro) и 200 за 12.9-инчовия iPad Pro. При Apple-ското устройство по-високата цена идва и от факта, че клавиатурата, всъщност действа като защитен калъф, а и няма нужда от зареждане или сдвояване с таблета. Що се отнася до стилусите, те също се продават отделно и в двата случая – Apple Pencil е с цена от 130 долара (като новата, втора генерация се захваща магнитно към таблета и се зарежда безжично), докато Surface Pen струва 100 долара.


iPad Pro vs Surface Pro 6 – кой е по-добрият заместител на лаптопа?


Един хардуерен аспект, при който iPad Pro изненадващо побеждава Surface Pro 6 е включването на USB-C порт. Apple са пословични с устойчивостта си спрямо портовете установени като стандарт от индустрията, но ето, че Lightning конектора бива изоставен в името на USB-C. По този начин, можете едновременно да зареждате устройството и да свържете цяла плеяда от периферия. А и както добре знаете, USB-C поддържа трансфер на данни при много високи скорости, включително и поддържа включването на външен/допълнителен 5K дисплей.
Surface Pro залага на традиционният USB порт, което може да е полезно за мишка или външен хард диск, както и mini DisplayPort, но USB-C не е в менюто от опции.

iOS срещу Windows
А ето го и слонът в стаята: iPad Pro оперира с iOS, а Surface Pro 6 с Windows. Истината е, че вероятно за мнозина това ще е решаващият фактор. Някои потребители са склонни да заменят едната ОС за другата, но повечето нито имат времето, нито желанието да експериментират. В това отношение, що се отнася до заместник на лаптопа, няма как да не дадем преднина на Surface Pro. При това не толкова защото едното е Apple, а другото Microsoft, а защото има разлика между iOS и macOS. Докато Surface Pro 6 работи с пълнокръвен Windows 10, същият който бихте използвали на РС-то си, iOS като опции и поведение е ОС предназначена за смартфони и таблети.
Разбира се, ако ви се налага да използвате програми, които са налични само на едната или другата ОС, то изборът ви вече е направен. Не че няма потенциални алтернативи, но ако професионалният ви софтуер е наличен за iOS – нещо, с което големите компании се съобразяват последните години – то можете да инвестирате в iPad Pro.
Ако оставим настрани специфичните изисквания на дадени програми, таблет с пълнокръвен Windows е по-гъвкав и способен. iOS е оптимизиран за работа в един прозорец, докато професионалните програми изискват множество прозорци и постоянно превключване към други, различни програми. А това не може да бъде компенсирано с изчислителна мощ или полезен порт.


iPad Pro vs Surface Pro 6 – кой е по-добрият заместител на лаптопа?


В заключение, Apple се представят по-добре от всякога в битката за заместник на лаптопа. Surface Pro сякаш по подразбиране се взима за идеалният такъв предвид наличието на Windows, но това вече не е толкова единодушно. Очевидно, за iOS страната, съществува само един вариант – ако вече сте обвързани с екосистемата на Apple, iPad Pro е вашият избор; но трябва да имаме предвид, че iOS e... iOS, мобилна ОС, която Ябълката в един момент ще обедини с macOS и двете ще работят еднакво. Но този момент, не е сега.
още по темата

Уязвимост в macOS няма да стане достояние на Apple

Откривателят ѝ отказва да сподели информацията, тъй като компанията не плаща за такива данни
07.02.2019 / 01:13

Как да свържем компютър с телевизор?

Има няколко начина, но те до голяма степен зависят от това дали ще възпроизвеждате HD видео или игри
25.01.2019 / 03:23

Сгъваемият телефон на Microsoft ще се появи през 2019-а

Устройството с атрактивното име Andromeda скоро ще види бял свят
03.12.2018 / 04:23

Apple предупреди за проблеми с дисплея на iPhone X

Екранът на устройствата може да не реагира при докосване или да го прави без да има такова
13.11.2018 / 01:22

Аpple ще продава повече продукти в Amazon

iPad Pro, iPhone XR, iPhone XS и Apple Watch Series 4 ще бъдат налични в онлайн магазина
12.11.2018 / 10:27
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.