Вече знаем кога ще се появят евтините смартфони с 5G

MediaTek разработва отделен модем, както и чипсет с поддръжка на 5G
Генералният директор на китайския производител на полупроводници MediaTek, Цай Лицин, разказа в интервю за плановете на компанията да представи решения за таблети и смартфони, поддържащи мобилни мрежи от пето поколение (5G).

През първата половина на 2019 г. MediaTek възнамерява да пусне модема Helio M70, който ще поддържа 5G. Трябва да се подчертае, че това е именно модем, а не пълноценен мобилен чипсет. Според наблюдатели този компонент може и да не се появи в серийни джобни продукти, в които се използва високоинтегриран хардуер с вградени модем. По този начин се пестят средства за производството на продуктите, а също така се осигурява и по висока енергоефективност.

Една от малкото компании, която използва такива отделни компоненти е Apple. Там ползват услугите на Intel и Qulacomm. Отношенията ѝ с последната обаче се влошиха и дори се стигна до съд и именно затова бе извършена миграция към продукти на Intel. Не изключено, че с пускането на Helio M70 от MediaTek целят да привлекат вниманието на Apple и да се изрекламират като по-евтина алтернатива на Intel.

Разбира се, китайците планират да добавят поддръжка на 5G в своите чипсети, но това трябва да стане едва в края на 2019 г. Първите устройства на тяхна база се очакват в началото на 2020 г. Имайки предвид, че MediaTek е специализирана предимно върху платформи за устройства от среден и базов клас, то може да се заключи, че вероятно първите достъпни 5G модели ще се появят на пазара именно тогава.

Междувременно първите смартфони (изобщо) с поддръжка на мрежи от пето поколение се очакват година по-рано – в началото на 2019 г. Над такива продукти работят компании като Xiaomi, LG, OnePlus, Oppo и др. Почти всички първенци в тази сфера, очаквано, ще бъдат флагмани и в тях ще се използва хардуер на Qualcomm.

Междувременно, у нас операторите споделят, че сега монтираното оборудване ще може да поддържа 5G. Паралелно с това обаче все още предстоят търговете за необходимите честоти.
още по темата

Солитрон пуска на родния пазар гама от умни продукти на Xiaomi

Компанията произвежда не само смартфони
16.11.2018 / 04:51

Intel ускорява създаването на своя 5G модем

Компанията няма да позволи на Qualcomm да остане начело още дълго
13.11.2018 / 09:12

Qualcomm предвиждат "две вълни 5G смартфони" през 2019 г.

Първата ще се появи до средата на 2019 г., а втората по време на ваканционния сезон, смятат от производителя на чипове
23.10.2018 / 02:16

Xiaomi Mi Mix3 идва с подвижна камера, 10 GB RAM и поддръжка на 5G

Официалното представяне ще се състои на 25 октомври
17.10.2018 / 04:29

IFA 2018: Kirin 980 идва с двойна невронна мрежа и 5G модем

Чипсетът ще види бял свят през октомври със смартфона Huawei Mate 20.
31.08.2018 / 06:35
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.