Лаптоп или таблет?

Двата типа устройства имат различни преимущества и недостатъци, което често затруднява потребителите, когато трябва да направят избор
Таблетите стават все по-популярни през последните години, което извежда на преден план въпроса дали iPad, Pixel Slate или други подобни устройства могат да заместят традиционния лаптоп. Затова и тук ще разгледаме какво предлагат двете платформи и коя от тях за какви нужди е най-подходяща.

Преди да влезем обаче в обсъждане на плюсовете и минусите на двете технологии, следва да си зададем най-важния въпрос: За какво ще използваме устройството?

Ако искате само да гледате онлайн филми, да влизате в социални медии, да проверявате електронната си поща, да пазарувате онлайн и тук таме да изиграете някоя игричка, то таблетът е идеален вариант за вас. Той е лесен за използване, интуитивен, с дълъг живот на батерията и можете да си го пуснете просто в чантата, без да ви изтръпва рамото.

Ако обаче вашите изисквания са по-големи и включват много писане, работа с големи електронни таблици, аудио, видео редакция или съхраняване и на големи файлове, тогава лаптопът може да се окаже далеч по-добрия избор.

Много неща могат да наклонят избора в едната или в другата посока и сега ще разгледаме основните от тях, що се касае до техническите специализации.

Преносимост
Въпреки че и двата типа устройства са създадени, за да бъдат винаги до вас, таблетите са значително по-леки от лаптопите. IPad 9.7 инча например тежи 469 г, докато MacBook (един от най-тънките лаптопи) е минимум два пъти по-тежък.

Таблетите също така могат да влязат във всяка чанта, в която може да се побере в списание, независимо че винаги е по-добре да използвате някакъв протектор, за да сте сигурни, че екранът на устройството ви е защитен. Дори и така обаче, обемът на един таблет не може да се сравнява с този на лаптоп, за чието пренасяне е нужна специално пригодена и подплатена секция.

Животът на батерията също може да бъде важен фактор, ако възнамерявате да сте далеч от бюрото си за по-дълго време. Повечето таблети имат енергия за около 10 часа, докато лаптопите, особено по-евтините, са далеч от подобно представяне.

Една функция, която едва ли ще намерите на лаптоп, е възможността за 4G LTE връзка. Таблетите предлагат тази екстра, което по същество означава, че можете да използвате SIM карта, за да останете онлайн, дори когато няма Wi-Fi сигнал.

Свързване и аксесоари
Лаптопите имат по-голямо разнообразие от канали за свързване, които можете да използвате. Таблетите обикновено имат USB (Android & Chrome OS) или Lightning (Apple), изход за зареждане и 3,5 мм жак за слушалки.

Лаптопите могат да предлагат множество USB 3.0 и USB-C портове, с допълнителни отвори за HDMI, четци за SD карти, 3,5 мм слушалки, Ethernet и др. Можете също така да прикачите външни твърди дискове, уеб камери, миди контролери, дисплеи и много други аксесоари, които трудно бихте могли да използвате с таблет.

Камери
Въпреки че фотографите не симпатизират особено на хора с големи таблети, които ги използват предимно за правене на снимки, няма съмнение, че параметрите на техните камери далеч надхвърлят тези на лаптопите.

Дори и най-евтиният iPad на Apple може да записва 1080p видео, докато при лаптопите подобна резолюция на камерата е почти изключена, а и е много по-трудно, дори налудничаво да я използвате навън. Вградените в лаптопите камери са само за Skype и други приложения за видеоразговори.


Лаптоп или таблет?


Софтуер
В основата си, изборът между лаптоп или таблет трябва да бъде правен предимно на база нещата, които реално можете и искате да направите с тях. Операционните системи iOS на Apple или Android на Google носят основните предимства на устройствата, тъй като са фино усъвършенствани платформи с огромен избор от приложения - игри, изкуство, производителност и др.
Те могат да бъдат много лесни за използване, ако се придържате към тях като самостоятелна единица, но ако ви се наложи да местите файлове или да зареждате документи и изображения от външни източници, ситуацията става малко по-комплицирана. В интерес на истината версията iOS 12 е значително по удобна, но все още има случаи, в които имате усещането, че се борите с устройството, за да постигнете своите цели.

В същото време, лаптопите разчитат на пълнофункционални операционни системи като Windows и MacOS, които предлагат много повече контрол върху това как съхранявате и манипулирате файлове и данни. Професионалните варианти на техния софтуер са с класи над операционните системи на таблетите, като дават възможност за работа с видео- и аудиообработващи програми, които предоставят на потребителите съвсем различни функционалности.

Ако сте зависими от определени програми или приложения, ще трябва да проверите дали те са съвместими или въобще достъпни за мобилните платформи.

Като обобщение, ако вашите нужди не са особено претенциозни, таблетите са лесни и удобни за употреба, но за тези, които имат по-сериозни задачи за решаване, Windows и MacOS са очевидният избор.

Сигурност
Благодарение на затворената система, която прави много трудно проникването в устройствата отвън, е много малко вероятно да лепнете вирус или злонамерен софтуер на вашия таблет. Chromebook например също разчита на подобен подход, което го прави подходящ за хора, които не смятат, че са наясно с инструментите за киберзащите.

Windows, поради своята огромна популярност, е редовна цел и поради това изисква допълнителен софтуер за сигурност. MacOS също все по-често влиза в полезрението на хакерите, така че потребителите на Apple трябва имат едно на ум, когато са онлайн.

От гледна точка на сигурността, таблетите и Chromebook са по-сигурни варианти, но никой не е имунизиран срещу фишинг или атаки от типа "човек в средата". Така че, останете бдителни при всички случаи.

Игри
Таблетите имат голям избор от забавни игри, като популярни заглавия от рода на PUBG и Fornite се присъединяват към множеството пъзели, RPG и спортни заглавия.

За по-сериозни игри като Call of Duty, Starcraft 2, World of Warcraft и почти всички култови заглавия за геймърите обаче, Windows е най-добрият вариант (или игрална конзола, разбира се). Ще имате нужда от лаптоп от висок клас, за да играете последните заглавия, тъй като по-евтините лаптопи няма да имат достатъчно производителност за обработката на графично интензивни игри.

И така, какво да изберем?
Както казахме от самото начало, не забравяйте да обмислите на първо място какво точно ще правите най-вече с новото си устройство. След това, вижте кое точно отговаря на изискванията за постигане на първоначалната ви цел. Таблетите изминаха дълъг път за кратко време, дотолкова, доколкото ежедневните задачи вече са напълно в тяхната компетентност.
Добавянето на външна клавиатура пък превръща всеки таблет в нормална машина за писане.

Лаптопите пък си остават швейцарския армейски нож на компютрите. Достатъчно мощни, за да свършат сериозна работа, но и подходящи да поиграете или просто да си гледате филми в HD качество. Повечето модели са достатъчно леки, за да ги носите с вас дори цял ден.

Така че, всичко се свежда до цели и нужните за постигането им функционалности.
още по темата

Класическият File Manager вече е достъпен за Windows 10

Тази програма бе почти задължителна през 90-те
05.02.2019 / 08:24

Apple предупреди за проблеми с дисплея на iPhone X

Екранът на устройствата може да не реагира при докосване или да го прави без да има такова
13.11.2018 / 01:22

Samsung готви и лаптоп със сгъваем дисплей

Скоро очакваме смартфон със сгъваем екран
23.10.2018 / 05:57

ADATA Ultimate SU650 – чудесна производителност, още по-добра цена

Отлично решение за домашния/учебния компютър.
20.09.2018 / 08:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.