Facebook може би ще пусне очила за добавена реалност

Все още обаче не е ясно кога
Наскоро от Facebook разкриха, че работят по собствени очила за добавена реалност. След пускането на умните екрани Portal този ход може би подсказва, че социалната мрежа планира да оспори челните позиции на Apple и Google, насочвайки се към производството на хардуер.

Преди около година изпълнителният директор на компанията Марк Зукърбърг отбеляза, че Facebook не разполага с никаква технологии в тази сфера и ще са необходими между пет и седем години да бъдат създадени AR очила. Но сега изглежда, че назрява промяна. Най-вероятно причината за това се крие в конкуренцията от HoloLens, Magic Leap и Thalmic Labs, a Фискус Киркпатрик, който ръководи отдела за добавена реалност във Facebook, смята, че подобен хедсет трябва да стане реалност.

"Разбира се ние работим върху това и мисля, че обсъдихме въпроса публично по време на Oculus Connect. Правим много проучвания по този въпрос и според мен очилата, за които мечтаем, са още доста далеч от реалността. Засега нямаме проект, който можем да обявим, но имаме много талантливи хора, които провеждат изследвания и вероятно ще имат принос за бъдещия хедсет", коментира Киркпатрик.

Слуховете и патентите от по-рано тази година показват, че Facebook наистина създава очила за добавена реалност. За това подсказват нови работни позиции и постигнатите пробиви в областта на компютърно зрение, машинно обучение, смесена реалност, графика, дисплеи, сензори и други.

Facebook също така сега разполага със своя собствена хардуерна лаборатория, а не бива да забравяме и Oculus. Очевидно обаче все още има много работа по хедесета, преди той да стане реален продукт, който се предлага на пазара. Предстои да видим обаче как едно такова решение ще се възприеме от потребителите.
още по темата

НБА с приложение за добавена реалност

Баскетболната асоциация и Magic Leap дават възможност на феновете да гледат едновременно мачовете на живо, повторения и акценти в множество виртуални "екрани"
26.03.2019 / 02:44

VR услугата Viveport Infinity ще струва 26 лв на месец

Стартът ѝ ще е на 2 април
15.03.2019 / 01:36

Служители на Microsoft протестират срещу договор на компанията с армията на САЩ

"Не сме постъпили, за да разработваме оръжия", пишат разработчици в отворено писмо
26.02.2019 / 11:25

Microsoft ще доставя шлемове за добавена реалност на армията на САЩ

Военните HoloLens устройства ще предлагат нощно виждане и ще следят жизнените показатели на войника
23.01.2019 / 04:24

Очила и каски могат да записват 360-градусови видеа

Записвайте и споделяйте приключенията си
04.01.2019 / 01:11
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.