Най-добрите 240HZ гейминг монитори

Независимо дали се занимавате с гейминг професионално или вашето нещо е да играете онлайн
Независимо дали се занимавате с гейминг професионално или вашето нещо е да играете онлайн, честотата на опресняване на монитора е от изключителна важност. Обикновените, комерсиални потребители, са напълно доволни от традиционните си 60Hz монитори, но по-напредналите предпочитат да заложат на осезаемо по-бързите 144Hz. А най-претенциозните гледат и по-високо, към мониторите поддържащи 240Hz!


Най-добрите 240HZ гейминг монитори


Но каква е тази славна скорост на опресняване и каква всъщност, е разликата спрямо монитор с по-ниска честота на опресняване? На първо място, от това зависи размазването на движението (моушън блъра). Колкото повече пъти движещо се изображение може да бъде опреснено за секунда, толкова по-гладко ще се изобразява на екрана. На второ място, тъй като изображението се актуализира по-голям брой пъти, имате възможност да реагирате по-бързо на това, което се случва на екрана. За Twitch геймърите няма нищо по-добро от това да можеш да реагираш по-бързо от врага си. Имайки възможно най-бързото опресняване, оттук насетне всичко е въпрос на точен мерник и умения. С други думи, ако искате да имате максимална производителност и да бъдете същинско гейминг про, се нуждаете от 240Hz монитор.


Най-добрите 240HZ гейминг монитори


Но един момент, преди да се втурнете да похарчите трудно спечелените си пари, има няколко неща, които трябва да вземете предвид. Първо, тъй като скоростта на опресняване се увеличава, има намаляваща възвращаемост от това, което можем да възприемем. Макар да има значителна разлика в това, което виждате и/или възприемате на екрана между мониторите от 60Hz и 144Hz, разликата между мониторите от 144Hz и 240Hz е много по-малка – дотолкова, че някои хора може да не забелязват разлика. Ако вече имате 144Hz монитор, вероятно по-добре ще е да спестите парите си. Също така, е редно да споменем, че в момента всички 240Hz монитори използват TN панели, а с тях идват и недостатъците на технологията – точност на цветовете и ограничение в ъгъла на гледане. Не на последно място, всички 240Hz монитори налични на пазара, са ограничени до максимум 27 инча и 1080р, така че увеличаването на изчислителната мощ в името на по-висока резолюция няма да ви е проблем, но тъй като ще гоните 200+ кадъра в секунда, ще имате нужда от стабилна видеокарта (да речем, GTX 1080 Ti).
А сега, нека преминем към същината...

Евтиният вариант – Viewsonic XG2530
Ако търсите 240Hz монитор, но да е бюджетен вариант, то за вас е Viewsonic XG2530. Идва с FreeSync, за да се грижи за разкъсването на картината (screen tearing – когато един или повече кадъра се припокрият), а времето му за реакция е 1ms, което в комбинация с 240Hz опресняване на картината, ще помогне за елиминирането на всякакъв моушън лаг.


Най-добрите 240HZ гейминг монитори


Към тези неща, можете да добавите и Rampage Response настройката (запазена марка на Viewsonic), която представлява петстепенен оувърдрайв контрол за допълнително намаляване на моушън блъра. Ако тази настройка е нагласена прекалено високо, възможно е да се появят визуални артефакти, така че гледайте да тествате кое ви подхожда най-много на стила. На пазара е налична и G-Sync версия (технология на Nvidia, която използва възможностите на GPU-то, за да избегне разкъсването на картината) на този монитор, но цената му е около 250 лв повече.

Отличникът в дизайна – Alienware AW2518HF
За цена не много по-висока от тази на горния модел, можете да се сдобиете с първия опит на Alienware да навлезе в света на мониторите. И да, изглежда толкова "модерно" и изискано, колкото си представяте за една извънземна компания. Естетиката е нещото, с което изпъква този монитор, с трипод основа, изключително тънки безели и LED осветление на гърба на шасито, което се отразява, ако бъде поставено непосредствено до стена. Има вграден USB хъб за включването на един куп периферия, 1080р резолюция и модел, който залага на G-Sync технологията.


Най-добрите 240HZ гейминг монитори


G-Sync на първо място – Acer Predator XB252Q
Acer Predator XB252Q е доста по-сдържан визуално спрямо по-голямата част от Predator серията, изоставяйки ярките червени акценти в името на черния дизайн. Разбира се, това го прави по-малко помпозен, а не по-малко производителен. XB252Q е пълнокръвен 240Hz гейминг монитор с време за реакция от 1ms и G-Sync възможности. Контрастът не е толкова висок, колкото би ни се искало, но за TN панел не можем и да очакваме много повече. Накратко, консервативен дизайн и добри способности на приемлива цена за гейминг монитор.


Най-добрите 240HZ гейминг монитори


Най-добрият 27-инчов вариант – Acer Predator XB272
Мониторите способни да възпроизвеждат 240Hz бяха запазена марка на 25-инчовите модели, но миналата година започнаха да се появяват и по-големи опции. Най-добрият сред 27-инчовите варианти е Acer Predator XB272. Панелът е все така TN, така че времето за реакция няма как да е по-ниско от 1ms, освен това поддържа G-Sync и няма проблеми с 1080p, въпреки че е два инча по-голям от останалите 240Hz дисплеи. По-големият размер на екрана прави така, че пикселите да са по-видими, но ако това не ви притеснява и настръхвате от идеята за 25-инчов модел, то това трябва да е вашият нов гейминг монитор.


Най-добрите 240HZ гейминг монитори

още по темата

CES 2019: Razer представи геймърски монитор

Компанията стъпва в нов за нея пазарен сегмент
09.01.2019 / 06:22

NVIDIA ще осигури поддръжка на G-Sync на FreeSync монитори

Съответният драйвър се очаква в средата на януари.
09.01.2019 / 12:15

Asus обяви три нови геймърски монитора

XG49VQ и XG32VQ трябва да са налични на пазара в края на този месец, а XG438Q - през пролетта на 2019 г.
07.01.2019 / 01:07

Samsung с нов спестяващ място монитор

Компанията ще представи също извити и геймърски дисплеи на CES
04.01.2019 / 12:04

NVIDIA – много повече от забавление за геймъри

Платформите на компанията имат различни сфери на приложение – от тестове на софтуер за автономни коли до захранване на интелигентни облачни услуги
13.09.2018 / 02:23
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.