Едно от предизвикателствата в създаването на все по-малки устройства в наши дни, като умни часовници, гривни и други носими джаджи, е размерът на батериите. Обикновено тези устройства се проектират около стандартни размери на батериите и така се губи значително пространство. Сега, ново проучване, публикувано в ACS Applied Energy Materials, показва, че е възможно с помощта на 3D принтер литиево-йонните батерии да бъдат произведени във всяка наобходима форма.

Проблемът, който стоеше пред 3D отпечатани литиево-йонни батерии (поне досега) беше, че полимерите, традиционно използвани в този вид печат, не са йонни проводници. Целта беше да се намери начин да се отпечатват литиево-йонни батерии с вече съществуващата технология за 3D печат, като се използва обикновен, широко достъпен 3D принтер.

Отпечатаха на 3D принтер литиево-йонна батерия

За да се направят батериите проводими, учените, ръководени от Кристофър Рейес и Бенджамин Уайли, са използвали (PLA) технологията, която обикновено се използва в 3D печат, заедно с електролитен разтвор. Изследователите са включили графен и въглеродни нанотръби в дизайна, за да увеличават проводимостта. След тези промени екипът е успял да отпечата 3D LED гривна, снабдена с литиево-йонна батерия.

Важно е да се отбележи, че това изследване е още в много ранен стадий; батерията е могла да захранва гривната само за около 60 секунди. Екипът отбелязва, че капацитетът на така отпечатаната батерия е доста под търговските стандарти, но в момента се работи по решаване на този проблем, а технологията има голям бъдещ потенциал.