Механичните клавиатури – идеални за гейминг?

Имат ли реални предимства механичните клавиатури? И наистина ли са идеални за гейминг?
Когато става въпрос за РС гейминг периферия, статистиките и техническите характеристики са това, което бута продажбите напред. Гейминг мониторите станаха популярни защото предлагаха по-ниска латентност и по-висока честота на опресняване на картината. Гейминг мишките са важни заради чувствителността им и подобрената прецизност на движение. И все пак, тази количествена тенденция не изглежда да се отнася за една периферия по-специално: механичните клавиатури. Няма конкретна спецификация, която да отличава механичните от не-махничните клавиатури и при все това, първите се препоръчват и то на осезаемо по-високи цени. Защо ситуацията е такава? Имат ли реални предимства механичните клавиатури? И наистина ли са идеални за гейминг?


Механичните клавиатури – идеални за гейминг?


Отговорите се крият в това, как механичните клавиатури преминават от нишови аксесоари, популярни единствено сред ретро ентусиастите, до ключова част от индустрията на електронните спортове, която вече се оценява на стотици милиони долари. Поглеждайки по-отблизо този кратък период на преход, можем да получим по-добра представа какво привлече геймърите към този вид клавиатури на първо място, какви количествено измерими предимства предлагат и кои модели си заслужава да се разгледат днес.
Преди механичните клавиатури да бъдат усвоени от най-големите гейминг брандове и промотирани от големите имена на електронните спортове, те са били миниатюрна ниша поддържана жива до голяма степен от чист мистицизъм и ентусиазъм. В продължение на десетилетия ентусиастите публикували последните си находки от корпоративни търгове или "магазини втора ръка", разменяйки тайни за разглобяване и сглобяване сред форуми и извършвайки всевъзможни експерименти, за да научат повече за това как са били направени любимите им механични клавиатури. Тъй като клавиатурите с гумени кубета предлагат същата базова функционалност подобно на скъпите механизми при осезаемо по-ниска цена, клавиатурите с механични превключватели основно са се използвали в търговски или промишлени среди, където издържливостта и дългия живот на техниката имат значение. Няколко малки компании в Съединените щати, Япония и Южна Корея обаче, използвали тези механични превключватели, за да създадат клавиатури от висок клас за програмисти и професионални писатели, които с готовност биха платили повече от 100 долара за клавиатура, която ще предлага по-удобна и дълготрайна работа. Но истина е, че тези клавиатури станаха популярни заради друг професионален клас: професионалните геймъри; особено тези, които се намират в меката на електроните спортове: Сеул, Южна Корея.


Механичните клавиатури – идеални за гейминг?


Именно там, около 2010-та година, когато игри като StarCraft II и League of Legends тепърва набират популярност, услуги, като Twitch, позволяват на геймърите от цял свят да бъдат зрители на най-зрелищните двубои. В този момент, когато аудиторията расте главоломно, се намесват големите гейминг брандове, като Razer и Corsair, които започват да спонсорират про-гейминг екипи и съответно, да предлагат свои собствени механични клавиатури. Продажбите и популярността нарастват и в рамките на едва половин десетилетие тези клавиатури се превръщат в стандартно оборудване не само за про-геймърите, но и за болшинството PC геймъри като цяло. Трудно е обаче да се каже, дали механичните клавиатури стават популярни, защото са маркетирани от добре познати игри и брандове или защото механичните клавиатури наистина осигуряват същинско преимущество за гейминг пред не-механичните си събратя. Ще се опитаме да отговорим на този въпрос, като разгледаме първите механични клавиатури, които бяха усвоени от про-геймърите преди близо едно десетилетие.


Механичните клавиатури – идеални за гейминг?


Тези клавиатури бяха налични в няколко разновидности, но най-популярните използваха механични превключватели тип Cherry MX Brown и MX Blue. Тези превключватели осигуряват по-голямо тактилно усещане (или най-просто казано "щракане") от не-механичните клавиатури, благодарение на удара, който се получава, когато клавиша е натиснат наполовина. Това щракване указва точно кога е регистрирано натискането на клавишите и позволява по-бързото придвижване към другите клавиши.


Механичните клавиатури – идеални за гейминг?


Механичните клавиатури – идеални за гейминг?


Превключвателят MX Blue взима този принцип и го пренася стъпка напред. При него, се изисква малко по-голяма сила за натискане на клавишите, но осигурява звуков клик като допълнителна обратна връзка. Клавиатурите с тези превключватели стават популярни сред пишещите, тъй като позволяват по-бързо и по-точно писане, а същите тези предимства биват преведени и в стратегически игри като StarCraft, които изискват невероятно бързи и точни реакции когато става въпрос за про-гейминг. Друго предимство, обичайно както за пишещите, така и за геймърите, е това на надеждността. Гумените кубета при не-механичните клавиатури се втвърдяват с течение на времето, а това изисква увеличаване на силата, за да се регистрира самото натискане на клавишите. Ако гумените кубета са в изрядно състояние първите 5 милиона натиска, то при механичните клавиатури натиска спокойно може да мине 50 милиона преди да се усети износването. Сега, вие можете да си мислите, че 5 милиона натиска са ужасно много, но за професионалните пишещи и про-геймърите, тази цифра може да се достигна още в първата година на ползване. В дългосрочен план механичните клавиатури определено са по-икономичният избор, особено ако оценявате постоянната производителност.


Механичните клавиатури – идеални за гейминг?


Тук е редно да споменем, че механичните клавиатури обикновено имат диод на всеки клавиш, нещо невъзможно за производителите на клавиатури с гумени кубета. Това означава, че броят на превключвателите на клавиатурата – т.е. клавишите, които биха могли да бъдат разпознати правилно едновременно – е по-висок от този на не-механичните алтернативи. По-старите механични клавиатури, които използват PS/2 конектора, могат да разпознаят толкова едновременни натискания, колкото са клавишите на цялата клавиатура, докато USB клавиатурите са ограничени до разпознаването на максимум шест клавиша едновременно. Не трябва да ви учудва, че болшинството от клавиатури с гумени кубета разпознават до два натиснати клавиша едновременно и именно заради това комбинации, като Q, X и C често не работят по предназначение. Не много писатели имат нужда да натискат повече от няколко клавиша наведнъж, но това е много полезно за геймърите като цяло – особено тези, които играят шутери и екшън адвенчъри.
Високата цена на механичните превключватели популяризира и по-малките форм-фактори на клавиатурата, които могат да се предлагат на по-ниска цена. Клавиатурите без NumPad са популярни сред играчите на StarCraft и League of Legends, защото позволяват мишката да се държи в по-удобна позиция в съответствие с рамото. При дълги и изморителни сесии, това намалява натоварването на врата, раменете и гърба.


Механичните клавиатури – идеални за гейминг?


Механичните клавиатури стават популярни сред про-геймърите, а впоследствие и сред повечето РС геймъри, защото предлагат по-добра тактилна и слухова обратна връзка, многократно по-издържливи са във времето и могат да разпознаят правилно едновременното натискане на много клавиши. Разбира се, гейминг брандовете играят важна роля в това механичните клавитури да се превърнат в мейнстрийм явление, но бързото им усвояване се дължи и на полезните им функции. Редно е да отбележим и че основните мотиви за продаването на съвременните модели механични клавиатури – като подсветка на клавишите, макро клавиши, персонализирани клавиши, клавишни комбинации и др. – не бяха достъпни сред ранните модели. Наместо това, преди десетилетие важното бяха фундаментите: качествена клавиатура, която предоставя страхотно усещане при ползване.


Механичните клавиатури – идеални за гейминг?

още по темата

5 страхотни механични клавиатури

Вариантите за покупка на качествена механична клавиатура нарастват и е време да направим разбор на актуалните модели
10.11.2018 / 04:00

Подвижната клавиатура на Google улеснява работата с голям телефон

Ако често пишете с една ръка, тази опция е тъкмо за вас
22.10.2018 / 11:00

Потвърдено: Xbox "скоро" ще получи поддръжка на мишка и клавиатура

Дали ще видим паритет при контролерите за Xbox и за компютър?
27.09.2018 / 10:09

Corsair K70 MK.2 Rapid Fire: оръжие за всеки геймър

Една от най-добрите механични, жични, RGB клавиатури на пазара
29.08.2018 / 02:56
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.