MIT създава сензор за анализ на телесни показатели, който вижда през стени

Уредът може безжично да проследява вашето здраве с помощта на комбинация от радиосигнали и машинно обучение
Професор от Масачузетския технологичен институ (MIT) е създал прототип на устройство, което може безжично да проследява вашето здраве - дори през стени - с помощта на комбинация от радиосигнали и машинно обучение. Разработката на Дина Катаби прилича на WiFi рутер и е предназначена да следи дишането, сърдечния ритъм, съня, походката и още много телесни показатели, които могат да бъдат измервани във вашето ежедневие. Новото устройство вече се тества в над 200 домове в САЩ, както при здрави хора, така и при такива с Паркинсон, Алцхаймер, депресия и белодробни заболявания.

Устройството излъчва радиосигнали, които се отразяват от човешкото тяло и се връщат обратно към източника им. Невронната мрежа анализира тези отражения, за да прецени позата и движенията на човек, без да е нужна камера и дори тялото да се намира зад стена. Същите сигнали системата използва и за да анализира всички данни, които имат отношение към човешкото здраве.

"Устройството се възползва от факта, че всеки път, когато се движим - дори ако става дума само за повдигане на гърдите при дишане - променяме електромагнитното поле около себе си", пише Рейчъл Метц в MIT Technology Review.

Изследванията показват, че устройството може точно да следи съня, включително отделните му етапи, което означава, че може да замести тежките изследвания, които изискват от участниците да носят електроди по тялото си или да спят в лаборатория. Друго предимство на технологията, по думите на нейната създателка, е способността ѝ да проследява хората без да ги притеснява по никакъв начин, като по този начин с течение на времето дава по-добра представа за живота на пациента, неговите навици и лекарствата, които приема. Това, казва Катаби, може да помогне на лекарите да разберат защо някои медикаменти помагат на определени пациенти, но не и на други.

По отношение на поверителността, устройството е криптирано и работи единствено със съгласие на съответния потребител. Освен това, то изисква от потребителя да извърши набор от конкретни движения, преди да може да проследи каквито и да било данни, което прави практически невъзможно използването му срещу случаен човек.

Разбира се, в момента пазара на подобни решения за мониторинг на здравословното състояние е завладян от различни представители на носимата електроника като Apple Watch. Има и отделни апарати за проследяване на съня, които анализират неговото качество. Но новото устройство, разработено от MIT, може дискретно да препраща много по-подробни физиологични данни към вашия лекар, а и няма нужда постоянно да се разхождате с него.
още по темата

Нова система на MIT позволява на роботите лесно да следят обекти

RFID тагове ще имат приложение при дроновете и индустриалните роботи
20.02.2019 / 01:32

Учени от MIT пренасят аудио съобщения с помощта на лазер

Системата позволява аудио сигналът да се чува само на точно определено разстояние от предавателя
28.01.2019 / 04:36

Microsoft и MIT разработват нов модел за AI обучение при автономните автомобили

Превозните средства ще се учат в реално време и ще могат да избягват опасни грешки
28.01.2019 / 10:11

Самолет, използващ йонен вятър, лети без движещи се части

Технологията ще може да се приложи за създаването на тихи дронове и хибридни авиолайнери
22.11.2018 / 04:07

TP-Link представи достъпна Gigabit Wi-Fi система за бързи и стабилни връзки

Deco M5 2 pack осигурява абсолютно Wi-Fi покритие на целия дом и разчита на вградена антивирусна защита
21.11.2018 / 11:08
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.