Canalys: AMD може да задмине по производителност Intel през 2019 г.

Компанията ще се избави от статута си на вечен догонващ.
Демонстриращата напоследък всяко тримесечие сериозен ръст AMD (54% ръст през 2017-та спрямо 3,3% за Intel) представлява сериозна заплаха за доминантната позиция на Intel на пазара на микропроцесори. Още през 2019 г. чиповете на AMD може да задминат по производителност тези на нейния конкурент. Така считат анализаторите от сингапурската компания Canalys, чиито доклад, предназначечн за партньори и клиенти на производителя, "изтече" в интернет. Сред въпросните партньори са едри доставчици на електроника, като Apple, Dell, HP Inc., Lenovo и Samsung.

Авторите на доклада считат, че AMD ще може да се конкурира с Intel както в областта на решенията за персонални компютри, така и за сървъри. Масовите доставки на нови процесори, базирани на архитектурата Zen 2 и произвеждани по 7-нанометров процес, трябва да започнат до края на 2019 г.


Източник: Canalys

Източник: Canalys


Освен това в документа са изброени и основните преимущества на решенията на AMD пред тези на нейните конкуренти. Сред тях си струва да се отбележат оптималното съчетание на производителността и ниските разходи за притежание, по-високото ниво на защитеност от заплахи като Spectre и Meltdown и високата пропусквателна способност на паметта при сървърните процесори EPYC.

Интересно е да се допълни още, че от Canalys очакват новите чипове на AMD, предлагащи и графични процесори, ще бъдат търсени от фирми с млади служители, които предпочитат да запълват почивките си от работа играейки игри.

Междувременно, докато основният ѝ конкурент усвоява 7-нанометров технологичен процес, Intel изпитва трудности не само с производството на 10 нм интегрални схеми, но и с осигуряването на достатъчно 14 нм такиква, което може да повлияе на продажбите на персонални компютри през втората половина на 2018 г.

Компанията вече няколко пъти отлага масовото производство на 10 нм чипове. Първоначално това трябваше да се случи още през 2015 г. Последваха неколкоратни забавяния, след което бе обещано, че новото поколение процесори ще дойде през 2017 г. Сега вече се говори за второто полугодие на 2018-та. През април бившият главен изпълнителен директор на Intel, Браян Крзанич, съобщи, че компанията ще стартира производството на 10 нм чипове не по-рано от 2019 г.

Паралелно с това компанията започна да усъвършенства своята 14 нм продукция от сериите Whiskey Lake и Cascade Lake. От там се похвалиха за постигнат 80-процентов ръст в производителността спрямо спрямо първите техни представители. Бившият директор на Intel също така заявяваше, че няма проблеми при разработката на 10 нм чипове.

В началото на септември стана ясно, че е налице недостиг при доставките на 14-нанометрови енергоефективни чипове от сериите Whiskey Lake и Amber Lake. По данни на тайванското издание Digitimes едри производители са планирали да използват такива процесори в свои компютри. Забавянето ги е накарало да преразгледат прогнозите за доставки на свои продукти.
още по темата

Какво представлява концепцията за модулни чипове на Intel

Времето на монолитните процесори отминава, посрещнете "чиплетите"
26.08.2019 / 05:21

Meltdown 2? Нови уязвимости в процесори на Intel

Изследователи успяха да създадат копие на данни от една виртуална машина на друга
27.05.2019 / 01:33

Samsung усвои производството на 5-нанометрови чипове

Компанията вече строи първата фабрика
18.04.2019 / 08:20

AMD подготвя серия 7-нанометрови процесори

Ryzen 3000 идва с по-добра производителност и цени от предложенията на Intel
09.01.2019 / 04:08

CES 2019: Intel обяви 10-нанометровите чипове Ice Lake

Компанията представи и Lakefield – комбинация от Atom и Core ядра
08.01.2019 / 03:37
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.