Sony представи Aibo – робо-кучето, което не слуша, но може да се учи

Новият модел домашен любимец на компанията може да разпознава до 100 различни лица и множество команди
Лесно е да се подигравате на Aibo, кучето робот на Sony, чиято цена в САЩ е $ 2,799. Но един по-близък поглед определено може да ви накара да размислите. Той се движи много по-гладко от предишните модели, реагира съвсем реалистично на вашите домашни любимци, както и на гласовите ви команди, а най-хубавото е, че с времето става все по-умно, по подобие на истинско куче. Да, със своята цена Aibo несъмнено остава луксозна стока, но няма и как да е иначе, като имаме предвид, че по своята същност роботизираният домашен любимец е нова стъпка напред към създаването на дългоочаквания хуманоиден компаньон.

Aibo наистина прилича на малко кученце. Когато го разопаковате за първи път, той няма да знае никакви трикове, нито пък команди и вероятно няма да обръща внимание на нищо, което казвате. Но ако започнете да си играете с него, Aibo ще се научи да разпознава лицето ви (може да разпознава до 100 души!), ще осъзнае как да разпознава команди като "седни" и "легни" и като цяло ще става по-послушен с времето. Освен това, в цената му влиза и тригодишен абонамент за услугата на Sony AI Cloud, която ще следи какво научава ежедневно Aibo и ще му помага да се развива с помощта на алгоритми за изкуствен интелект.

По време на представянето на робо-кучето в Ню Йорк в четвъртък, Sony прикани присъстващите журналисти да си поиграят за първи път с него и определено той успя да впечатли публиката. Самият факт, че две Aibo-та си играят заедно без каквато и да е човешка намеса, по подобие на истински домашни любимци, е достатъчно интигуващ, а функционалности, като тази да спре играта и да се приближи до вас, за да го погалите, или да се отърка в ръката ви, сякаш наистина се наслаждава, могат да бъдат истински затрогващи. Според присъствалите там журналисти определено простите интеракции на робота с човек са много по-добре изпипани, в сравнение с предишни модели.

Подобно на истинските кучета, Aibo невинаги върши това, което му се каже. Отчасти това е така, защото представените модели са нови и необучени, но има и съвсем целенасочено заложено непослушание от Sony, за да може роботът да изглежда по-реалистичен. Разбира се, някои бъдещи собственици може и да се изненадат от факта, че роботът им не ги слуша, но пък това ще ги подготви за стопани на истински домашни любимци.

Дали имате нужда от Aibo? Вероятно не. Но пък ако сте алергичен към животни, а имате нужда от компания, като нищо можете да пробвате с новия роботизиран домашен любимец на Sony.
още по темата

Лазерна технология подобрява контекстуалната ориентация на роботите

Ubicoustics ще осигури звукова и вибрационна чувствителност на машините и ще им помогне да разбират заобикалящата ги среда
16.10.2018 / 12:35

Програмируема "кожа" превръща всеки предмет у дома в робот

Поставете я върху плюшена играчка и тя ще оживее
20.09.2018 / 12:39

AI ще идентифицира обекти на база на вербално описание

Този метод значително ще улесни преводите
19.09.2018 / 10:18

IFA 2018: Sony Xperia XZ3 идва с OLED екран

Смартфонът идва в края на септември.
30.08.2018 / 06:14

IFA 2018: Sony представи 4K проектори за гейминг и спорт

Новите модели на японския технологичен гигант предлагат истинско 4K при 60 кадъра в секунда
30.08.2018 / 03:24
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.