Когато Samsung представи първия си 1-терабайтов VNAND чип памет, компанията обеща голям скок в обема на SSD устройствата за съхранение. Корейците спазиха обещанието и вече произвеждат 4-терабайтови SSD дискове, а най-добрата новина е, че тези устройства не са предназначени за големи центрове за данни, а за обикновените потребители. "Новите 4TB SSD дискове на Samsung ще отбележат масивен преход към терабайтовите SSD за крайни потребители", казва в официално изявление вицепрезидентът на SSD звеното Джaсу Хан.

Новите дискове на Samsung са първите, които използват 4-битова VNAND технология. Така наречените QLC клетки събират много повече информация, отколкото предходната генерация 3-битови клетки, а скоростите остават високи. В резултат на това, новите 2,5-инчови 4TB SSD имат скорости на четене и запис 540 MB/s и 520 MB/s респективно - напълно достатъчно за възпроизвеждане на RAW 4К формати.

Заедно с 4-терабайтовия модел, Samsung ще пусне в продажба и два по-малки - 1TB и 2TB, както и M.2 NVMe памети, използващи същата технология. Цената на устройствата не е известна, но според Хан те ще могат бързо да наситят пазара, което ни кара да бъдем оптимистични. В момента конвенционален диск с магнитни плочи с обем 4TB може да се купи за около 100$, докато SSD с подобен размер е десет пъти по-скъпо. Предстои да видим как Samsung ще се справят с тази разлика в цената.