Технологиите в помощ на децата с аутизъм

Училището по медицина към Станфордския университет провежда експериментална програма за лечение с Google Glass
На "умните" технологии се гледа предимно като на източник на забавления и нови бизнес модели. Често обаче се оказва, че те могат да бъдат много полезни в социален и здравен аспект.

Донджи Кълънбайн забелязва, че синът й, Алекс, не гледа хората в лицето, класически белег за аутизъм, още когато той е на 18 месеца. В предучилищна възраст на Алекс му се налага да се бори за своето социално място в групата, като нерядко това води до физически сблъсъци, а момчето получава наранявания по простата причина, че не гледа останалите деца в очите и съответно не вижда техните реакции.

На 6 години Алекс, който в момента е на 9, е диагностициран официално с аутизъм. Донджи Кълънбейн веднага се обръща към специализиран терапевт, който използва поведенчески анализ и техники за подобряване на социалното поведение, но напредък не се вижда.

"Дълго време нищо не се промени. Докато не започнахме да използваме Google Glass в терапията", казва Кълънбейн.

Миналата година Алекс става едно от 14-те деца, които взимат участие в експериментална процедура, администрирана от Училището по медицина към Станфордския университет. Тя използва Google Glass, свързани с интернет очила, които бяха пуснати в продажба през 2015 г., и мобилно приложение, което подобрява комуникацията и социалните умения на децата с аутизъм.

Софтуерът, разработен от екипа на Станфорд, работи с външната камера на очилата, за да чете изражения на лицето на събеседника и да дава социални знаци.

След като първоначално експерименталната процедура, наречена Superpower Glass, изследва начините на взаимодействие между 100 деца с аутизъм и техните роднини в лабораторни условия, впоследствие екипът раздава технологичните инструменти на семействата и те продължават да работят с тях в неконтролирана среда, в домовете си.

Станфорд публикува резултатите от експеримента в четвъртък, а Денис Уол, ръководител на проекта, обяснява пред NBC News как работи програмата.

Очилата записват това, което децата виждат, и го изпращат в мобилното приложение. След това приложението подканя детето да се ангажира с това, което вижда, докато записва данните от сесията. Подобният на игра интерфейс мотивира децата да обръщат внимание на лицата и емоциите на хората, с които общуват, и ако те го направят, ги поощрява.

Програмата предлага три режима, които помагат на децата да се научат да разпознават емоциите - "Свободна игра", при който обратната връзка за идентифициране на лица и реакции се дава по неструктуриран начин; "Улови усмивката" - децата се подканя да намерят лице, показващо конкретен израз; "Познайте емоцията", при който децата трябва да идентифицират изражението на лицето, което виждат.

Когато децата направят контакт очи в очи, на екрана на очилата се появява зелена светлина, която ги поздравява. При правилно идентифициран образ пък на очилата се появяват емотикони, които са сигнал за награда и добре свършена работа.

"Това е възможност за забавление и ангажираност. Тя помага на семействата да взаимодействат с децата, които са диагностицирани с аутизъм. Нещо, което няма как да се случи по друг начин", категоричен е Уол.

Иначе програмата Superpower Glass е базирана на по-традиционен метод за терапия, който включва терапевт, използващ флаш карти за идентифициране на емоции. Въвеждането на технологични решения в този процес обаче предоставя повече начини за практикуване и помага за проследяването на прогреса на децата. Не на последно място, технологиите позволяват на родителите да се запознаят с видеоматериала от сесиите.

В рамките на шестседмичното проучване децата имат само по три 20-минутни сеанса на седмица, но Донджи Кълънбайн е категорична, че резултатите са били налице веднага – контактът очи в очи ставал все по-чест.

"Бях зашеметена, стана толкова бързо. Беше вълнуващо. Опитах се да го стимулирам да ме гледа в лицето толкова много години, но нямаше никакъв прогрес. За две седмици по време на програмата сякаш превключи. Каза ми: "Мамо, мога да чета мислите", разказва Кълънбайн.

Повече от година след края на проекта, майката на Алекс забелязва, че подобрението е останало. "Той сякаш разбра, защо гледаме лицата на другите", коментира тя.

От 14-те семейства, участвали в проучването, 12 съобщават, че подобренията са осезаеми. Томас Фрейзър, главен научен сътрудник в Autism Speaks, изследователска организация, която работи с деца в аутистичния спектър, обръща внимание, че за много семейства е трудно да намерят добър терапевт - в райони, където няма много доставчици на здравни услуги, е трудно, а дори и в големите градове може да се наложи дълго чакане.

"Проучването е окуражителен знак за лечение при аутизъм. И то не само с ефективността, която демонстрира, но и с потенциала на програмата да направи лечението по-достъпно", заяви Фрейзър пред NBC News.

Все пак той предупреждава, че има още много работа да се свърши.

"Трябва да видим дали този иновативен подход е по-ефективен от традиционното лечение. Това включва по-широкомащабни проучвания, които следват децата с течение на времето и използват контролни групи", смята още Фрейзър.

Като цяло целта на Уол е програмата да бъде широко достъпна и покрита от здравната застраховка.

Донджи Кълънбайн също се надява скоро повече хора да получат достъп до подобни програми. По думите ѝ Алекс вече се справя добре в училище и е интелектуално предсказуем, а социалните му борби не възпрепятстват потенциала му.
още по темата

Google разработва здравен асистент с изкуствен интелект

Google Coach ще има всички функционалности на виртуален фитнес инструктор, но ще следи и за начина и качеството на хранене на потребителите
16.08.2018 / 09:05

Тези умни очила се фокусират автоматично върху премета, който гледате

Умните очила, изобретени от професор по електроника, изпълняват функцията, която очите вече не успяват да изпълнят поради възрастовите изменения на губещото еластичност кристално тяло. Очаква се те да се превърнат и в комерсиален продукт след около 2-3 години.
31.01.2017 / 12:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.