Intel възнамерява да пусне свои видеокарти през 2020 г.

Компанията възнамерява да предлага дискретни решения за геймъри и центрове за данни.

Intel съобщи, че първият ѝ видеочип ще се появи на пазара през 2020 г. Информацията е от официално съобщение в Twitter, публикувано във вторник. От компанията не поясняват дали първо ще пуснат продукти за геймъри или за центрове за данни, но е ясно че се разработват решения и за двете категории.

Амбициите на производителя по отношение на графичните решения не са нещо ново. Най-скорошните подобни сигнали станаха очевидни през ноември миналата година, когато Раджа Кодъри, технически директор, отговарящ за Radeon решенията в AMD, напусна и се присъедини към Intel. Малко хора обаче очакваха компанията да подготви такъв продукт само за три години.

Анализатори определят като агресивни плановете на Intel да пусне дискретно видео решение до 2020 г., което да се конкурира с Radeon на AMD и GeForce на Nvidia. От Market Watch пишат, че компанията се нуждае от летящ старт по отношение на производителността и ефективността, за да може да разчита на пазарен успех. Максималният толеранс трябва да е рамките на 20-ина процента.

От Market Watch обаче изразяват и скептицизъм, че компанията ще съумее да постигне това от първия опит. Все пак, паралелно с хардуера трябва да бъде изградена и софтуерна екосистема.


Intel възнамерява да пусне свои видеокарти през 2020 г.

© Александър Главчев, pcworld

Припомняме, че това не е първият случай, в който Intel обещава да пусне на пазара дискретно графично решение. Преди десетина години компанията работеше върху проект, наречен Larrabee, който трябваше да види бял свят през 2010 г. В крайна сметка обаче той бе прекратен и единственото, което достигна до пазара бяха Knights Landing продуктите за центрове за данни, част от Xeon Phi серията на компанията.

още по темата

AMD Radeon VII е вече на пазара

Цената на видеокартата е съпоставима с тази на GeForce RTX 2080
08.02.2019 / 08:15

Видеокартите на Intel ще носят марката "Xe"

След 20-годишно отсъствие компанията се завръща на този пазар
13.12.2018 / 05:16

AMD подготвя видеокарти срещу RTX гамата на NVIDIA

Компанията ще представи 7nm чипове през 2019 г.
05.12.2018 / 03:42

Canalys: AMD може да задмине по производителност Intel през 2019 г.

Компанията ще се избави от статута си на вечен догонващ.
13.09.2018 / 04:44

Новите чипове на Intel се фокусират върху гигабитов Wi-Fi и гласови команди

Според компанията новите чипове ще способстват за развитието на още по-тънки персонални компютри
29.08.2018 / 04:09
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.