Computex 2018: 28-ядрен чип, 5-гигахерцов Core i7 и други новости от Intel

Голямо количество новости са подготвили от Intel за тазгодишното издание на изложението Computex, което се провежда от 5 до 9 юни в Тайпе, Тайван. Сред тях са масивен 28-ядрен чип, специална версия на процесора Core i7-8060K, работеща на 5 GHz, продуктовите фамилии Whiskey Lake и Amber Lake, дисплеи с потребление от 1 W, компютри с два екрана и др.

28-ядра в края на годината

Най-голямата новина от компанията е именно 28-ядреният ѝ продукт, около който обаче има и доста неясноти. По думите на Грегъри Браянт, старши вицепрезидент и управляващ поделението Client computing group в Intel, обявяването на процесора се случва по-рано спрямо обичайното. Очаква се той да види бял свят през последното тримесечие на 2018 г. Съобщено бе, че чипът ще работи на 5 GHz.

За сравнение Threadripper на AMD разполага с 16 ядра и 32 нишки, т.е. новият продукт ще изведе Intel пред конкуренцията от гледна точка на броя на ядра. Засега обаче други детайли като използваната архитектура, както и каква ще е цената. При положение, че ентусиасткият Core i9-7980XE струва 1999 долара, то може да се предположи, че компанията ще иска още повече за 28-ядрения си флагман.

Празничен Core i7

Тази година Intel отбелязва своята 50-та годишнина и възнамерява да отбележи празника с продукт, в който присъства 5-ца. За целта от там са подготвили 5-гигахерцова версия на Core i7-8086K. 8086 броя от тях ще бъдат раздадени под формата на подаръци и по други начини.

Core i7-8086K разполага с 6 ядра (12 нишки). Базовата му честота, ще е 4 GHz, а 5 GHz ще пиковата такава. Тук е редно да отбележим, че конкурентът AMD проби тази бариера със своя FX-9590 още през 2013 г. Разбира се, много чипове и на самата Intel са достигали тази честота чрез овъклок. Това обаче ще е първият нейн продукт, който ще работи на нея със “стоково” охлаждане. Не се съобщава каква ще е цената на рекордьора. 

Whiskey Lake и Amber Lake

Обикновено новите архитектури са в центъра на вниманието, но тази година прожекторите са насочени към 28-ядрения чип на компанията. Все пак вече е ясно – настоящите Kaby Lake-R процесори ще бъдат наследени от Whiskey Lake и Amber Lake.

Интересно е да се отбележи, че те ще са обвързани с 14-nm++ произодствения процес, вместо да се премине на 10 nm. Засега Intel показа само един такъв чип.

Whiskey Lake ще бъдат процесори от серията U, които са с потребление около 15 вата. Amber Lake пък ще са насочени към още по-пестеливи ултрабуци и ще бъдат с потребление около 4,5 вата.

По думите на Грегъри Браянт новите чипове ще предлагат двуцифрени увеличения на производителността спрямо настоящата архитектута. Intel разработва общо 70 продукта, кото трябва да се започнат да се появяват на пазара в края на 2018-та или началото на 2019 г.


Computex 2018: 28-ядрен чип, 5-гигахерцов Core i7 и други новости от Intel

© Александър Главчев, pcworld

Компютри с двойни екрани

Един от интересните моменти на Computex тази година са компютрите с по два дисплея от Lenovo (второ поколение YogaBook) и Asus (Project Precog). Te са вдъхновени от концепция на Intel наречена Tiger Rapids, при която вторият екран е от типа “електронна хартия” (e-ink). Целта му е да симулира усещането от писане в нормален тефтер, който все още се намира в чантите и джобовете на огромно количество хора.

Адаптивният форм фактор обаче е само част от идеята. Изкуственият интелект е друг много важен компонент от нея. Intel предлага в тези устройства да се нейния Movidius чип за дълбоко машинно учене. Очаква се по този начин да се реформира разбирането на това какво представлява персоналният компютър. Разбира се, от компанията не очакват да са сами в това начинание и възнамеряват да предложат пакет за външни разработчици. 

1W дисплеи

Най-често, когато става дума за потреблението на енергия в един лаптоп, се говори за процесора. Тези продукти обаче се състоят и от други компоненти, които също допринасят за “източването” на батерията. Intel и нейните партньори възнамеряват да анонсират на Computex начин за удължаване на автономния живот на преносимите устройства. Става дума за дисплеи с потребление от 1 ват.

Партньори на Intel са Sharp и Innolux, като засега от там не споделят никакви детайли. Обещанията обаче са в края на годината на пазара да се появят лаптопи, предлагащи живот на батерията от 20 и повече часа.

още по темата

AMD Threadripper 2920X и 2970WX излизат на 29-и октомври

12- и 24-ядрените версии на второто поколение Threadripper ще струват $649 и $1,299
08.10.2018 / 01:24
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.