Qualcomm разработи чип за AR и VR

Snapdragon платформата на Qualcomm е стабилно интегрирана в множество устройства - от смартфони до VR очила, но компанията е решила да обърне по-голямо внимание към смесената реалност. С тази идея се появява новият чип на Qualcomm - XR1 (Extended Reality) - разработен специално за приложение в добавена реалност (AR) и виртуална реалност (VR). 

Новият чип трябва да предложи по-добра производителност на масовите устройства за смесена реалност, чрез възможност за аудио и видео с висока резолюция. Qualcomm също обяви, че производители като Meta, Vive, Vuzix и Pico вече работят по очила, които ще използват XR1 платформата. Тези устройства могат да се появят дори до края на тази година, като това зависи от специфичния партньор.

XR1 поддържа 4К видео при 60 кадъра за секунда, 3D наслагване, двойни дисплеи и популярните OpenGL, OpenCL и Vulcan графични API. Платформата също понижава нивото на шум в изображението, което подобравя усещането при VR/AR приложения.

XR1 също разполага с поддръжка на 3 и 6 осно следене на движенията на главата и контролерите - като всеки от партньорите и производители на новите очила ще може да избира кой вариант да ползва. Подобно на Snapdragon 800 платформата, XR1 може да делегира задачи на различни ядра, за да увеличи ефективността. XR1 има базиран на ARM архитектура процесор, графичен чип, векторен процесор и AI енджин. Последният ще помогне за задачи като разпознаване на обекти и предвиждане на различните пози, които ще бъдат използвани в даденото приложение.

още по темата

Какви ще бъдат очилата за добавена реалност на Apple?

AR хедсетът вероятно ще бъде пуснат на пазара през 2020.
16.08.2018 / 11:16

VirtualLink ще стандартизира свързването на VR устройства

Sony и Intel се въздържат от участие, тъй като разполагат със свои решения.
19.07.2018 / 03:18
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.