Intel публикува характеристиките на първия си 10-нанометров процесор

Компанията обнародва характеристиките на Core i3-8121U, своя първи чип, изготвен по 10 nm технологичен процес.

Intel публикува на официалната си страница характеристиките на своя първи процесор, произведен по 10-нанометров процес. Новият Core i3-8121U е пърият представител на семейството Cannon Lake. Той съдържа две ядра, всяко от които може да обработва до четири потока от инструкции.

Чипът е предназначен за устройства с повишени изисквания по отношение на енергийната ефективност, като например лаптопи. Работната честота на процесора е 2,2 GHz, но при високи натоварвания тя може да достига 3,2 GHz, благодарение на технологията Intel Turbo Boost 2.0.

Според публикуваните характеристики чипът поддържа до 32 GB оперативна памет от типа LPDDR4. Заявената максимална пропусквателна способност е 41,6 GB/sec, което е с 22% повече от сходния по показатели 14-нанометров Core i3-8130U от семейството Kaby Lake. Освен това новият продукт на компанията поддържа 16 PCI Express канала вместо 12. (Вижте таблицата по-долу.)

В описанието липсват каквито и да е данни за графичните спсособноси на процесора. Не е изключено той изобщо да не разполага с такава микросхема. Всъщност, първият лаптоп, в който се използва новият чип – Lenovo IdeaPad 330, е оборудван с дискретна графика.


Intel публикува характеристиките на първия си 10-нанометров процесор

© Александър Главчев, pcworld

Разработването на 10 nm чипове у Intel процес е съпроводено с проблеми. Оповестявайки финансовите резултати на компанията за първото тримесечие на 2018 г. нейният главен изпълнителен директор, Браян Крзанич, съобщи за взето решение за отлагане на масовото производство на процесори с използване на новия процес до 2019 г. и фокусиране върху вече отработената 14-нанометрова технология.

Интересно е да се отбележи, че при смартфоните 10 nm процесори се използват вече една година. Първият такъв чип на Qualcomm например бе Snapdragon 835. Неговият наследник, Snapdragon 845, също е 10-нанометров. Разбира се, сравняването на x86 и ARM архитектурите по точи начин не е съвсем коректно. Процесорите базирани на първата са доста по-сложни.

още по темата

Canalys: AMD може да задмине по производителност Intel през 2019 г.

Компанията ще се избави от статута си на вечен догонващ.
13.09.2018 / 04:44
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.