Facebook ще произвежда свои процесори

Facebook сформира екип, който ще се занимава със създаването на полупроводници, става ясно от една от новите обяви за работа на компанията. Социалната мрежа ще стане поредният технологичен гигант, който инвестира в разработка на свои собствени чипове. Според специалистите целта на подобен ход е да се намали зависимостта от производители на хардуер като Intel Corp. и Qualcomm Inc.

През 2010 Apple Inc. започнаха да доставят свои собствени чипове и сега ги използва в много от продуктовите си линии. Alphabet Inc. на Google също създаде свои чипове, за да подобри работата на устройствата с Alexa.

Facebook ще може да използва подобни чипове, за да захрани хардуерни устройства, софтуер за изкуствен интелект и сървъри в своите центрове за данни. Следващия месец компанията пуска Oculus Go хедсет за добавена реалност, който използва Qualcomm процесор. Също така социалната мрежа работи върху редица смарт говорители. Следващите поколения на тези устройства вероятно ще бъдат подобрени със собствените чипове.

Чрез прилагането на такива процесори компанията ще има по-голям контрол над продуктовото разработване и ще може по-добре да настройва софтуера и хардуера си. В самата обява за работа обаче не се уточнява за какво точно Facebook иска да използва тези чипове.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.