AMD пуска поправки за защита от Spectre

Intel наскоро обяви кои точно чипове ще получат поправки за елиминиране Вариант 2 на слабостта Spectre. Сега AMD публикува своите планове за справяне с проблема (процесорите на компания не са засегнати от другата слабост, която получи името Meltdown).

Информацията е публикувана на сайта на AMD и е подписана от техническия директор на компанията Марк Пейпърмастър. Сега публикуваните ъпдейти за Windows 10 включват код за справяне с втория вариант на Spectre на ниво операционна система. Преди това в обръщение бяха пуснати и поправки, адресиращи Вариант 1 на Spectre.

За разлика от миналия път ъпдейтът за Windows е само част от решението. AMD съобщи още, че изготвила и софтуерни поправки, предназначени за свои партньори – производители на дънни платки. Те обхваща чипове до архитектурата Bulldozer, пусната в обръщение през 2011 г. (поправките, публикувани от Intel, обхващат продукти от приблизително същия времеви период). От публикацията на AMD не става ясно кои точно процесори ще получат пачове. 

За да могат поправките да достигнат крайните клиенти обаче, щафетата е в ръцете на производителите на дънни платки. Пачовете за справяне със Spectre не могат да бъдат свалени от сайтовете на AMD или Intel, а трябва да бъдат вградени е BIOS-ите на дъната.

Нашите очаквания са за най-пресните продукти, поддържащи Ryzen чиповете, в скоро време да се появят въпросните нови версии на BIOS-ите. Интересно е да се допълни, че при дънните платки за Intel, никоя компания не се ангажира с обещания да пуска поправки за нещо по-старо от Skylake архитектурата от 2015 г.

Все пак, според самата AMD, възползването от Spectre на системи с нейни чипове е по-трудно и затова тези ъпдейти поначало са отбелязани като препоръчителни. Въпреки това, ако за вашия хардуер се появи поправка, вероятно е най-добре да я инсталирате.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.