Intel пуска първия Core i9 процесор за лаптопи

Очакваме 5+-гигахерцови мобилни компютри...

От години много геймъри (както и някои професионалисти) бяха поставени пред избор – да си купят настолна машина с най-мощните компоненти или да жертват производителността, залагайки на лаптоп, който да могат да носят със себе си. Новият мобилен 6-ядрен Core i9 чип на Intel, поддържащ честоти от почти 5 GHz прави този избор малко по-лесен... 

Мобилният Core i9 стои начело на серия от пет нови i5 и i7 процесора от високопроизводителната H-серия, както и още четири от U-серията на компанията, предлагащи по-висока енергоефективност. Всичките са с 14-нанометрови Coffee Lake ядра. (Вижте таблиците долу.)

По данни на Intel, в сравнение с предходното 7-мо поколение чипове, новите Core i9 предлагат до 41 на сто повече кадри в игрите, до 32% повече производителност при едновременен стрийминг/запис на игровите сесии, както и с 59 на сто по-бърза обработка на 4K видео. Тъй като новият флагман е “отключен”, то бихме могли да очакваме лаптопти с 5-гигахерцови процесори, твърдят от самата Intel. В момента базовата честота на чипа е 2,9 GHz, като при Turbo Boost тя може да достига 4,8 GHz. 

Интересно е да се отбележи, че новите мобилни чипове поддържат само софтуерните поправки за справяне с уязвимостите Spectre и Meltdown. Тепърва се очакват продукти с хардуерен редизайн. Въпреки това от Intel подчертават, че споменатите данни за производителността са при взети предвид ефекти от тези пачове, които, както вече писахме, биха могли да имат осезаем ефект.

Както обикновено Intel не обяви цените на новите си компоненти. Това е разбираемо, тъй като те ще бъдат използвани в компютри на нейни партньори и няма да се продават свободно. Спокойно можете да очаквате, че машините с новия мобилен Core i9 флагман ще намери място в скъпи продукти от висок клас.


Intel пуска първия Core i9 процесор за лаптопи

© Александър Главчев, pcworld

По-масови ще бъдат 45-ватовите Core i7 и i5 чипове от H-серията, както и двата нови Xeon процесори. Всъщност, въпросният Core i9 изглежда почти идентичен с намиращия се в таблицата под него Xeon E-2186. Разликата, както вече бе споменато, е че първият от изброените е отключен.


Intel пуска първия Core i9 процесор за лаптопи

© Александър Главчев, pcworld

Споменатата по-горе U-серия пък е съставена от 28-ватови чипове. От тях можете да очаквате по-ниска производителност, но за сметка на това ще осигуряват повече живот на батерията.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.