Apple ще замени процесорите в Mac със собствени чипове?

Не е изключено подобна стъпка да сближи значително iOS и macOS.

Apple разработва свои процесори за преносимите и настолните си компютри, съобщи Bloomberg, позовавайки се на собствени източници.

Съобщава се, че съответният проект са нарича Kalamata, както и че разработката все още се намира в ранна фаза. Това означава, че преминаването към нови чипове няма да стане скоро. Ако изобщо има подобен преход, то той може да се очаква най рано през 2020 г.

Няколко са причините зад предприемането на подобна стъпка. Apple търси начини да се избави от зависимостта си от Intel, както и да уеднавки потребителското преживяване за потребителите на компютри и моблни устройства. Според източниците в Мрежата собствените процесори ще позволят на компанията да осигури работата на iOS приложение по macOS. Това ще даде на притежателите на компютри от Apple достъп до два милиарда софтуерни продукти.

Интересно е да се допълни, че Google вече направи нещо подобно, при това без да създава свои процесори. От известно време на компютрите с Chrome OS могат да бъдат стартирани приложения за Android. Липсата на на унификация при хардуера обаче доведе до това, че тази поддръжка бе добавена постепенно в различните хромбуци. Явно в Apple искат да избегнат подобни ситуации, което е възможно само чрез използване на чипове собствена разработка.

Припомняме, че в компанията вече произвежда свои процесори, базирани на архитектурата ARM. Те се използват в iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV и iPod Touch. Първият нейн процесор, Apple A4, се появи в оригиналния iPad през 2010 г.

още по темата

Apple обявиха 3 нови iPhone-а и Apple Watch 4

Отново е това време на година, когато Apple обявяват следващото поколение iPhone-и, но и нещо допълнително, като бонус.
13.09.2018 / 12:37
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.