Ревю: Как Huawei Color Band A2 почти ме прати на кардиолог

Александър Главчев

Според моята (скромна) обща култура нормалните граници на сърдечната честота са от 60 до 100 удара в минута. Първото нещо, което направих, след като за тест получих гривната Color Band A2 бе да пробвам именно възможността ѝ за измерване на сърдечния ритъм. Меко казано бях леко смутен, когато започнах да виждам стойности под 55 удара в минута при покой… Добро начало!

По-късно лекар ми сподели, че би се притеснил при стойности под 50 удара в минута. По думите му било нормално хората, извършващи редовно физическа активност, да имат по-нисък пулс. Ето, че научих нещо ново…


Ревю: Как Huawei Color Band A2 почти ме прати на кардиолог

© Александър Главчев, pcworld

Описание

Иначе самата Huawei Color Band A2 е второ поколение умна гривна на китайския производител. Тя видя бял свят в средата на миналата година и основното нововъведение в нея е добавянето на 0,92-инчов чувствителен на допир OLED екран. 

Компанията обещава до 18 дни живот на батерията в режим на изчакване и до 9 дни при редовна употреба. Устройството не е предназначено за гмуркане, но може да оцелее инцидентно заливане с течност. Имайки предвид, че то се позиционира като финтнес продукт, то целта по-скоро е да не го е страх от по-обилно количество пот.


Ревю: Как Huawei Color Band A2 почти ме прати на кардиолог

© Александър Главчев, pcworld


Ревю: Как Huawei Color Band A2 почти ме прати на кардиолог

© Александър Главчев, pcworld

Гривната се свързва към смартфона чрез Bluetooth. Както и своя предшественик, основните ѝ функции са крачкомер и споменатото отчитане на сърдечен ритъм. Устройството може още да изчислява изгорените калории и да следи съня, макар че коректната работа на тези функционалности според мен е под въпрос. Не на последно място на споменатият екран могат да бъдат извеждани различни нотификации. Вместо просто да вибрира при входящо обаждане или при получаване на съобщение, вече можете да видите кой ви звъни или част от текстовото съобщение. Това е доста удобно, особено по време на тренировка.

Зареждането на батерията става чрез нещо като магнитна док станция, на която има два пина. Те контактуват със специални площадки на гърба на гривната. Зареждането трае около два часа.


Ревю: Как Huawei Color Band A2 почти ме прати на кардиолог

© Александър Главчев, pcworldРевю: Как Huawei Color Band A2 почти ме прати на кардиолог

© Александър Главчев, pcworldИзползване 

За връзка с Color Band A2 трябва да свалите на смартфона си две приложения: Huawei Wear и Health. Първото осъществява връзката с носимото устройство, а второто следи физическата ви активност. 

Имате възможност да задавате по колко крачки бихте искали да правите на ден, като гривната ви уведомява при постигане на целта. Това според мен е подходящо за хора, които водят по-заседал начин на живот. Тук си струва да се отбележи и функцията за напомняне, след като прекарате повече от един час седнал/неподвижен. Удачно за офиса... 

Поддържат се три активности – колоездене, тичане и ходене. При тях, ако сте навън, устройството използва навигацията на смартфона, за да следи маршрута ви. Стартирането на тренировката може да става както през приложението, така и от самата гривна.

По време на тренировка се отчита пулсът, като може да бъде зададена максимална стойност, при която да бъдете уведомени. За мeн тази функция би била особено удобна при колоездене – чрез нея бих могъл например да премина на по-ниска предавка или да забавя темпото преди да съм се задъхал. За съжаление имайки предвид метеорологичните условия напоследък нямаше как да тествам функцията карайки колело. Във фитнеса обаче нямах проблеми – вибрацията е достатъчно силна, за да я усетите дори когато сте на велоергометъра или кростренажора.


Ревю: Как Huawei Color Band A2 почти ме прати на кардиолог

© Александър Главчев, pcworld


Ревю: Как Huawei Color Band A2 почти ме прати на кардиолог

© Александър Главчев, pcworld

Ако оставите устройството на ръката си и през нощта, то ще получите базов отчет за това колко сте спали. Налице е и разбивка колко време сте прекарали в дълбок сън и колко време сте се будили. Гривната е от базов клас, та не очаквайте нищо повече.

Недостатъци

Още в началото споменах моят малко по-нисък пулс. На няколко пъти ми се случи гривната да отчита че съм заспал докато гледам филм например (Гарантирам, че не е вярно – филмът беше интересен!).


Ревю: Как Huawei Color Band A2 почти ме прати на кардиолог

© Александър Главчев, pcworld

По-горе споменах и че можете да стартирате отчитане на тренировка както от гривната, така и от приложението. Интересното е, че във втория случай отчитането спира автоматично след един час. Сигурен съм, че това е бъг, тъй като самата гривна не спира да отчита пулса – на долната ѝ страна в този случай постоянно премигват два зелени светодиода. Устройството зацикля в това състояние, като единственият начин да го “извадите” от него е да го включите към зарядното. Хубавото е, че самата гривна не блокира, т.е. можете да я ползвате както обикновено. Губите обаче заряд на батерията…

Заключение

Както си личи от всичко написано дотук Huawei Color Band A2 е достъпна фитнес гривна, предлагаща базови функции. Външният ѝ вид е съвсем приемлив. Особено черният вариант може да се носи със всякакви дрехи. Налице са варианти с ярко червена и жълто-зелена каишка.

Карайки велосипед определено ще се възползвам от следенето на сърдечния ритъм по време на Обиколката на Витоша например.


Ревю: Как Huawei Color Band A2 почти ме прати на кардиолог

© Александър Главчев, pcworld

Въпреки това, ако сте сериозен спортист вероятно устройството няма да покрие нуждите ви. Но ако искате да изпробвате подобен продукт, то нещо достъпно от този клас може да се окаже полезно.

От Huawei изрично подчертават, че това не е медицински продукт, така че измерените показатели не би трябвало да са повод за хипохондрични пристъпи. Въпреки това обаче имайте едно на ум...

още по темата

Xiaomi Amazfit BIP – скромният маратонец

Всички необходими функционалности и 30 дни живот на батерията правят този фитнес часовник логичен избор
05.04.2019 / 12:16

Хакери вече могат да атакуват и сърдечни дефибрилатори

Импланти позволяват отдалечен контрол и препрограмиране
26.03.2019 / 08:20

Whitings възроди фитнес гривните Pulse HR

Pulse HR ще влезе в продажба на 5-и декември на цена от около 100 евро
14.11.2018 / 12:24
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.