Най-голямото SSD в света вече е 100 ТВ

Не отне много време да се бие рекордът на Samsung, които преди месец пуснаха 30ТВ SSD. Nimbus Data представи ExaDrive DC100, който побира 100ТВ 3D флаш памет в стандартния 3,5-инчов SATA форм-фактор. Това са около 20 млн. песни (ако се предположи, че всяка е 5МВ) в устройство, което е достатъчно малко, за да се побере в домашния ви компютър. За съжаление обаче няма да може да си купите подобна карта памет скоро.

Както можете да предположите, DC100 е предназначен за сървъри, при които капацитетът има приоритет пред всичко останало, включително работата. Център за данни може да побира 100 петабайта информация в един единствен рак, вместо да се нуждае от голямо сървърно помещение. Новият продукт може да намери приложение и при облачните услуги, изкуствения интелект и другите технологии, които се нуждаят от огромно количество данни.

Накрая неизбежно се стига до цената, която вероятно ще бъде колкото тази при останалите предназначени за бизнеса SSD според предлаганите терабайти. Тя ще достигне десетки хиляди долари, което може да се окаже пречка дори за онези компании, които могат да си я позволят. Макар че драйвът сигурно ще е надежден, това са много пари и много данни, ако се стигне до тяхното изгубване при проблем. Първите доставки на DC100 ще започнат през лятото. Този продукт, макар и засега недостъпен за обикновения потребител, ни позволява да надникнем в бъдещето на SSD картите.

още по темата

Samsung ще пусне 4TB SSD за крайни потребители

Компанията цели преминаване към терабайтови SSD за потребителския пазар
08.08.2018 / 11:17
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.