Apple се включва в надпреварата при производството на батерии

Кобалтът е важен компонент в литиево-йонните батерии, което го превръща в ключов материал при производството на смарт устройства и електрически автомобили. Но с все по-голямото навлизането на подобни превозни средства, има риск световният добив да бъде „изяден” от колите. Това без съмнение ще представлява проблем за всички останали области, в които той намира приложение. Поради тази причини от Apple започнаха директни преговори с кобалтови мини, с надеждата сами да си гарантират доставките на материала.

От Apple се опитват да сключат дългосрочна сделка, с която да си осигурят няколко хиляда метрични тона на година. С този ход компанията се превръща в пряк конкурент на големите играчи, които също се стремят към постигането на подобни договори и привилегии. Предполага се, че BMW, Volkswagen и Samsung също водят такива разговори във връзка със своите проекти за електрически автомобили.

Ясно е, че Apple се нуждае от материала за батерии, които са предназначени за потребителския хардуер. От компанията не крият и интереса си към пазара на „автономните системи“, но не разкриват върху какво точно работят.

Участието на Apple може би също така ще подобри условията в самите мини, след като компанията ще работи директно с производителите. Миналата година Apple бяха похвалени от Amnesty International за усилията си по проследяването и премахването на детския труд от веригата на доставка.

още по темата

Инженери са създали нов тип литиева батерия, която няма да експлодира

Новата технология ще бъде представена най-рано през 2019
17.08.2018 / 02:30
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.