Intel очаква компютри с 5G свързаност в края на 2019 г.

Производители като Dell, Lenovo и Microsoft вече съставят планове да предложат бърза безжична свързаност догодина.

По света все още се говори за предстоящи реализирания на пилотни мобилни мрежи от пето поколение (т.нар 5G), а Intel и нейните партньори при персоналните компютри вече мислят една стъпка напред: представяне на първите компютри с 5G в края на 2019 г.

Производителят на процесори, заедно с Dell, HP, Lenovo и Microsoft съобщиха, че очакват първото такова Windows-базирано устройство през втората половина на следващата година. Горе-долу по същото време Intel ще пусне и своя XMM 800 модем, чрез който възнамерява да навлезе на 5G пазара. 

Компанията планира да покаже прототип на такова устройство на тазгодишния Световен мобилен конгрес (MWC 2018), който ще се проведе през следващата седмица в Барселона. В допълнение ще бъде демонстриран и пренос на данни чрез 5G мрежа. На щанда си Intel ще покаже още eSIM технология, заместваща традиционните SIM карти и тънък компютър със задаващия се стандарт Wi-Fi 802.11ax.

От Intel гледат на 5G като на възможност за възраждане на мобилния си бизнес. След като на практика изчака в ъгъла голяма част от 4G вълната заради невъзможността да се впише в във високо интегрираните платформи на своите конкуренти, новият стандарт дава възможност за нов старт.

В компанията говорят за висококачествено видео при поискване, играене на игри и безшевни връзки. Затова там инвестират и в споменатия Wi-Fi 802.11ax. Както и при 5G така и тук се обещават скорости от няколко гигабита в секунда, но все още се очаква официална финална версия на стандарта. Последното се очаква през настоящата или в началото на 2019 година.

още по темата

Вече знаем кога ще се появят евтините смартфони с 5G

MediaTek разработва отделен модем, както и чипсет с поддръжка на 5G
05.11.2018 / 01:56

Първият 5G смартфон се очаква през 2019 г.

Телекомуникационната компания Sprint и LG вече разработват новия си съвместен проект, който трябва да бъде реализиран първо в САЩ, а след това и на други пазари
15.08.2018 / 08:57
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.