Pixel 3 може да има прорез в екрана като iPhone X

Google вече разработва сама своите смартфони и ъпдейтите за Android често съдържат парчета информация за това какво може да се очаква от нейните бъдещи модели. Последният подобен фрагмент може да доста важен – задаващият се Pixel 3 може да разполага с прорез в екрана за предната камера и останалите а-ла iPhone X и Essential Phone.

Според Марк Гърман от Bloomberg един от основните фокуси в Andorid P – следващата версия на ОС, която се очаква през настоящата година, един от основните фокуси ще бъдат визуални промени и подобрения на дизайна. Една от тях е поддръжката на “изрязани” екрани.

Разбира се, това не означава непременно, че следващият смартфон на Google ще разполага с такъв. Преди пускането миналогодишния Pixel 2 XL обаче, който е оборудван с 18:9 екран, компанията започна да окуражава разработчиците да оптимизират приложенията си, така че “да се възползват от по-голямото отношение на новите флагмански Android устройства”. Google Now в Android 6 Marshmallow (2015 г.) пък утъпка пътя за Google Assistant, който видя бял свят заедно с първия Pixel (2016).

Според източниците на Гърман в задаващата версия ще е налице “драматичен редизайн”. ОС не е променяна значително в тази насока вече няколо години. Т.нар. Material Design бе представен на широката публика заедно с Android 5 Lollipop през 2014 г.

Очаква се Google Assistant да бъде по-широко застъпен в операционната система и да бъде интегриран по-тясно с приложенията. “Разработчиците ще могат да интегрират гласови технологии на Google в своите приложения – обяснява Гърман. – Също така компанията обмисля интегрирането на поле за търсене в началния екран на Android, въпреки че нито една от тези промени не е финализирана за въвеждане през тази година.”


Pixel 3 може да има прорез в екрана като iPhone X

© Александър Главчев, pcworld

В момента Essential Phone е единственото Android устройство, предлагащо камера, разположена в прорез в екрана. При него, в някои приложения думите и изображенията се оказват отрязани, когато изчезне статус барът. Причина за това е липсващата поддръжка на ниво ОС. Междувременно, заедно с iPhone X, Apple модифицира своята iOS 11 така, че тя да се възползва от пространствата на екрана, оставащи от двете страни на прореза и окуражи разработчиците на приложения да направят същото.

С Pixel 2 Google допълнително раздели своите малки и големи смартфони. XL-версията получи 6-инчов 18:9 заоблен по екран. По-малкият му събрат изглежда по-класически и е оборудван с 5-инчов дисплей. Няма да е изненада, ако компанията допълнителни разграничи своите устройства. Въпросният прорез може да е една от характеристиките на по-горния модел.

Не на последно място е т.нар. допълнена реалност (AR). Миналата година Google прекрати своя проект Tango, концентрирайки се върху универсалния пакет ARCore, който позволява на редица смартфони да поддържат такива възможности. В момента обаче те се ограничават най-вече до стикери, вграждани в изображението от камерата. Разбира се, разположена в прорез камера не гарантира наличие на аналог на Face ID, но посоката на развитие е ясна...

още по темата

Google ограничава прорезите в екраните на смартфоните

Максимум два прореза и не повече от един на страна.
01.08.2018 / 03:04
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.