Lenovo изтегля лаптопи ThinkPad X1 Carbon заради риск от прегряване

Китайският производител Lenovo изтегля от лаптопи от петото поколение ThinkPad X1 Carbon, произведени между декември 2016 г. и октомври 2017 г., заради потенциален риск от прегряване. От компанията са открили, че развит болт може да повреди батерията и доведе до възпламеняване.

За спрaване със ситуацията Lenovo предлага на клиентите си безплатна инспекция на всички засегнати от изтеглянето ноутбуци, което включва моделните номера 20HQ, 20HR, 20K3 и 20K4. За да разберат дали тяхното устройство е засегнато от потенциалния проблем, те трябва да посетят специален сайт.

Новината идва на фона обявени наскоро промени в очакванията на компанията за резултатите от финансовата 2017 г. година заради загуби в третата ѝ четвърт (т.е. последните три месеца на календарната година). Като причина се посочват 400 млн. долара разходи заради промени в данъчното законодателство на САЩ, които влязоха в сила през декември. 

За въпросния период компанията отчете загуби в размер на 289 млн. долара. За сравнение година по-рано тя съобщи за 98 млн. печалба. Междувременно обаче оборотът ѝ се увеличил до 12,94 млрд. долара, след като през аналогичния период на 2016-та той бе 12,17 млрд.

Негативни новини идват и от анализатори като Gartner. От там наскоро отчетоха, че продажбите на компютри спадат вече шеста поредна година. За цялата 2017 г. свиването е с 2,8 на сто.

Допълнение: Ето и официалното становище на Lenovo: "В сътрудничество със съответните европейски регулаторни органи Lenovo доброволно изтегля от пазара лаптопи ThinkPad X1 Carbon 5th Generation, произведени между декември 2016 г. и октомври 2017 г. Lenovo установи, че ограничен брой системи може да имат незатегнат винт. Това може да доведе до прегряване и да изложи лаптопите на потенциална опасност. Компанията е получила три сигнала от потребители за прегряване. Продуктите от тази серия, произведени през ноември 2017 г. и след това не са засегнати."

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.