3D принтери ще печатат лекарства по заявка

Сигурно си мислите, че лекарствата се произвеждат в огромни фарамцевтични фабрики, струващи милиарди долари и всъщност сте прави, но това съвсем скоро може да се промени. Изследователи от Университета на Глазгоу представиха нов процес на създаване на "реактори", който могат да произвеждат лекарства. Процесът използва специален 3D принтер на стойност 2000 долара. Откритието ще позволи на лекарите да разработват и създават лекартства при епидемии и редки заболявания, а в бъдеще потребителите биха могли да си синтезират ибупрофен в домашни условия.

Процесът звучи лесен, когато учените го описват, но работата по него е продължила почти 6 години. Използвайки 3D принтера, изследователите са отпечатали различни съдове с размерите на бутилка за минерална вода. Тези различни съдове могат да извършват четири химични реакции в себе си в 12 стъпки - включително филтриране и изпаряване. Съдовете на практика стават малки химически фабрики, в които лекарите добавят разтворители, реагенти и други химикали, за да произведат дадено лекарство. 

Самите химикали могат да бъдат поставени в херметически касети за принтера, които да изискват минимална намеса от потребителите, за да бъде създадено дадено лекарство, пишат учените в публикувания труд. Важна част от цялата схема са рецептите, които разделят производството на прости стъпки, които всеки може да следва. 

Използвайки тази техника, учените са произвели мускулния релаксант баклофен, лекарство против конвулсии и различни медикаменти за стомах. Процесът лесно може да бъде разширен до много други лекарства.  Разбира се, предстои още много работа, преди подобни принтери да излязат от сферата на прототипа - главно регулации и справяне с потенциал за злоупотреби. Според нобеловия лауреат по химия Фрейзър Стодарт обаче, това откритие може да се окаже крайъгълен камък за модерната фармацевтика.

още по темата

Флоуридът е в основата на по-дълготрайните батерии за електрически автомобили

Освен това те ще бъдат много по-безопасни за околната среда
10.12.2018 / 09:55

3D принтираната пържола не изглежда добре, но може да спаси планетата

Зад новия продукт стои испанският стартъп Novameat
23.11.2018 / 10:56

Хибриден сорт френско грозде обещава по-евтино и безопасно вино

Но не очаквайте да го видите скоро на пазара.
06.08.2018 / 10:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.