Днес почти всеки има смартфон, а нещата, които можем да правим с устройството вече надминават дори конвенционалните компютри. Ето защо, биометричната защита става все по-важна и големите технологични компании се стремят да подобрят дизайна и нивото на защитеност на вградените в телефоните сензори. Слухове за вхраден в дисплея сензор за пръстови отпечатъци се появиха още преди година, смяташе се дори, че флагманите на Samsung от S8 серията ще получат такъв, но това така и не се случи. Сега, на изложението в Лас Вегас за пръв път виждаме подобно устройство и то идва от VIVO

Прототипът на VIVO Phone ползва доста елегантно решение - Synaptic CMOS сензор - който на практика представлява много малка камера, залепена на задната част на OLED панела (при LCD вграждането е невъзможно, заради подсветката). LED диодите осветяват пръста, поставен върху камерата, която на свой ред "вижда" пръстовия отпечатък и го сравнява с предварително запаметен в телефона. 

На теория тази технология предлага възможност да бъде поставен четец за пръстови отпечатъци на произволно място под дисплея, и да бъдат избегнати дразнещите рамки. На практика обаче може методът може да срещне определени фундаментални пречки. Дисплеите на телефоните са най-често поврежданата част, въпреки всички гръмки маркетинг обещания за Gorilla Glass и други подобни устройчиви стъкла. Достатъчно голяма драскотина пред сензора или пък пукнатина, може да го извади от строя и потребителите да имат проблеми с отключването на телефона.