CES 2018: Intel показа първите потребителски Optane SSD - 800P

Вчера на изложението в Лас Вегас Intel обяви новина, която много хардуерни ентусиасти чакаха - първият потребителски Optane SSD носител - моделът 800P. Той ще идва в два капацитета - 58GB и 118GB и ще ползва М.2 свързаност. И двата варианта ще бъдат бутабъл и ще използват две PCIe магистрали (х2). 

800P всъщност е третото устройство, което ползва технологията Optane - за която доста се писа през последните месеци. Първо беше Optane Memory, която служеше като буфер за конвенционалните механични дискове, след което се появи серията 900P, с два варианта от 280 и 480GB, но тя беше насочена към бизнеса и ентусиастите и идваше на цени от 400-600 долара.

800P от своя страна трябва да задоволи глада на мейнстрийм потребителите за Optane носители, и макар капацитетите да не са големи, двата модела ще послужат за системни дискове в лаптопи и десктоп машини. Intel съветва те да бъдат използвани за операционната система и критични приложения, а за по-големи мултимедийни файлове да се ползва допълнителен конвенционален HDD.

Intel не даде информация за чистата производителност на новите носители, но съдейки по 900P серията, скоростите на четене и запис ще бъдат подобни на бързите NVMe носители от Samsung и компания. Предимството на Optane са двете PCIe магистрали, за разлика от четирите, които ползват останалите високопроизводителни SSD дискове. Това осигурява много ниска латенция на устройствата. 800P ще се появи на пазара в следващите 2-3 месеца.


CES 2018: Intel показа първите потребителски Optane SSD - 800P

© Мариян Славов, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.